Linus Thörnblad. Foto: Bildbyrån

Thörnblad om öppenheten kring psykisk ohälsa: ”Det är väldigt starkt”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske höjdhopparen Linus Thörnblad var en av sportens främsta men avslutade karriären vid 25-års ålder, efter problem med psykisk ohälsa och utbrändhet.

– När jag gick igenom det som mest fanns det ingen som pratade om psykisk ohälsa, säger Linus Thörnblad i SVT:s Morgonstudion.

Under sommarens OS har flera aktiva uttalat sig angående just psykisk ohälsa. En av dem är den amerikanska gymnasten Simone Biles, som drog sig ur lagfinalen för att fokusera på sitt psykiska välmående. Även hemmastjärnan Naomi Osaka har varit öppen med sina psykiska ohälsa.

Ett stort steg enligt Linus Thörnblad, som var 25 år när han avslutade karriären efter att ha gått in i en utmattningsdepression.

Tokyo 2020

– För drygt tio år sedan gick jag in i en utmattningsdepression och jag fick arbeta i många år för att komma tillbaka.

– När jag gick igenom det som mest fanns det ingen som pratade om psykisk ohälsa. Nu tio år senare pratar de stora idrottarna som Simone Biles och Naomi Osaka om det – mitt under ett olympiskt spel. Det är väldigt starkt, säger han i Morgonstudion.

”Öppenheten är bra”

Carolina Lundqvist är prestationspsykolog och befinner sig på plats i Tokyo för den svenska OS-truppen. Hon märker att diskussionen kring psykisk ohälsa förändrats.

– Att man pratar om det ligger i linje med det vi har sett de senaste åren. Fler och fler går ut och berättar om psykisk ohälsa, säger Carolina Lundqvist.

Hon menar att en stor del handlar om press och förväntningar – både från en själv och från andra.

– Mycket inom mitt jobb handlar om att förbereda idrottarna. Att ge de verktyg och strategier för att hantera olika situationer.

– Jag tycker att öppenheten är bra. Om man pratar om dessa frågor så kan det få andra att söka hjälp. Det ska vara okej att säga att man inte mår så bra, säger Lundqvist i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet