Mamma Taina Ståhl firade sonens OS-guld hemma i Viksjö. Foto: TT Nyhetsbyrån/Discovery+

Mamman: Det är deras guld också

Uppdaterad
Publicerad

Första finaldeltagandet i OS-sammanhang.

Då fick mamma Taina och pappa Jan fira hemma i Viksjö när Daniel Ståhl knep guldet.

– Det har varit hans stora mål under hela idrottslivet, säger Taina Ståhl till SVT Sport.

Senast Daniel Ståhl deltog i de olympiska spelen missade han finalen efter ett misslyckat kval.

Den här gången klarade han kvalgränsen redan i det första kastet. Dagens guld? Det säkrade han i finalens andra kast. Men för 28-åringens mamma, Taina Ståhl, var fredagens kval mer påfrestande än finaldagen.

Tokyo 2020

– Kvalet var ännu värre. Efter att han kastade två träningskast i buren tänkte jag ”hur sjutton ska han greja det?”. Men sedan klarade han kvalgränsen redan i första, och det var fantastiskt efter en sådan stor börda, säger hon till SVT Sport.

”Hemskt att se honom”

Familjen Ståhl följde finalen på hemmaplan tillsammans med fystränaren Jussi Tukiainen och Spårvägens ledare Åke Ruus. Och när Daniel Ståhl kastade 68,90 i det andra försöket kändes det väldigt bra, berättar Taina.

– Man vet av erfarenhet att Weisshaidinger (österrikaren Lukas, trea bakom svenskduon) vanligtvis inte brukar svara när Daniel leder. Han kan inte kontra riktigt, men man vet ju aldrig...

Hur kändes det inombords, där och då?

– Jag vågar inte ha positiva eller negativa tankar. Det som sker, det sker. Det är klart att det är hemskt att se honom kliva in i ringen och se hans ansiktsuttryck, då är det tusen tankar. Men man sitter tyst och tittar.

Vad betyder guldet för Daniel?

– Det har varit hans stora mål under hela idrottslivet. Han har mognat, fått vara med på olika mästerskap och skaffat viktig erfarenhet, säger Taina Ståhl som också hyllar Simon Pettersson, som tog OS-silver med sitt kast på 67,39:

– Simon har utvecklats och gjort en fantastisk säsong. Hans prestation i dag var heroisk, han har också en otrolig vinnarskalle.

Firas i två länder

Taina, som är finländska, menar att guldet även betyder oerhört mycket i grannlandet i öst.

– Det är jättestort där, det är guld till dem också. De är stolta över att mamman är från Finland, vet du.

Vad tror du om deras firande nu?

– Deras kalas kommer bestå av kött och pommes frites!

Och hur blir det hemma i Viksjö?

– Nu ska vi grilla och mysa här. Det blir kalas fram på småtimmarna.

MISSA INTE: Här tar Daniel Ståhl OS-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet