Foto: Bildbyrån

Ministerns OS-förslag: 10 000 på läktarna

Uppdaterad
Publicerad

Japans finansminister Yasutoshi Nishimura vill utöka publiktaket på stora evenemang till 10 000 åskådare inför OS i Tokyo, enligt Jiji Press.

Förslaget kommer kort efter att regeringen meddelat att man vill lätta på restriktionerna under sommarspelen.

Stora arenor i huvudstaden Tokyo tillåts nu ta in 5 000 åskådare, eller halva kapaciteten, enligt restriktioner som gäller till den 20 juni.

Det är sedan tidigare bestämt att inga utländska åskådare kommer att släppas in på OS, som invigs den 23 juli.

Tokyo 2020

Ett besked om hur det blir med den inhemska publiken väntas under juni, men kommer att tas med hänsyn till smittläget och utbredningen bland virusvarianter, säger Japans kabinettssekreterare Katsunobu Kato.

Regeringen har föreslagit att nödläget i de flesta prefekturer under sommarspelen delvis ska lyftas för att barer och restauranger ska kunna ha öppet längre.

Men än är inget klart och idén att hålla ett OS under en pandemi har ifrågasatts från experthåll.

En av dem som stått i frontlinjen är regeringens medicinske rådgivare Shigeru Omi, som ska hålla en presskonferens under onsdagen.

Omi menar att Internationella olympiska kommittén (IOK) ignorerat riskerna han och andra experter presenterat.

IOK försvarar sig med att de flesta idrottare och medier på plats i Tokyo kommer att vara vaccinerade och att reglerna med bland annat daglig testning och munskydd ska minska smittspridningen ytterligare.

MER OS: OS-chefens uttalande på 60 sekunder (11 feb)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet