Foto: Bildbyrån

Holmer nia i historiska finalen – Tjeckien tog guld

Uppdaterad
Publicerad

Sensationell prestation som förste svensk att nå OS-final i kanotslalom.

Där missade Erik Holmer en port. Han slutade näst sist, niondeplats, på totaltiden 148.59.

– Den missade porten gör stor skillnad, säger Holmer till Sportbladet.

Han imponerade i semifinalen och knep sista biljetten till finalen med en tiondeplats. En succé redan där för Erik Holmer, som förste svensk i final någonsin på OS.

Väl i finalen var Holmer, 66:a på världsrankingen, förste deltagare ut på den 230 meter långa banan, innehållande 25 portar. Svensken startade utan några misstag, men vid den 15:e porten blev det en träff och ett straff på två sekunder. Vid port 23 kom nästa tillägg. 26-åringen missade porten, och en sådan tabbe resulterar i ett straff på 50 sekunder. Holmer kom i mål på 96.59, men totaltiden blev 148.59. Han hamnade därmed näst sist, en niondeplats, i den historiska finalen.

Tokyo 2020

– Jag vet fortfarande inte vad som hände (angående straffen). Jag visste inte vilken port det var. Men videodomarna har de bästa vinklarna. Säger de att det är 50 sekunder så är det 50 sekunder, säger Holmer till Sportbladet.

Även om Holmer inte kände träffen och blev förvånad accepterar han straffen.

– Min padeltid hade räckt till ett brons: jag visste att det fanns en möjlighet om final, men att vara med och slåss om medaljerna skulle det krävas något exceptionellt för. Så det är ju lite nu: ”fan om det inte var för det där 50-straffet”. Samtidigt är det en dröm bara att vara i den här finalen.

Känner bitterhet

Hans tränare och träningskamrat Ludwig Andersson anser att Holmer gör ett fantastiskt bra lopp.

– Sedan är det tråkigt att han missar porten, säger hans tränare Ludwig Andersson till SVT Sport.

– Det gäller att ha marginalerna på sin sida, det hade han inte i dag. Utan den missade porten hade det blivit en fjärdeplats.

Han känner bitterhet efter missen, men tror att Holmer är mer än nöjd.

– Jag tror att det här betyder otroligt mycket för honom. Att han tog sig till finalen kommer han att ha i bakhuvudet och veta att han har tagit steget. För bara en månad sedan var han i en final i en världscup och att han nu gör det igen på OS-sammanhang gör ju att han bygger upp ett självförtroende och anser sig vara en som ska ta finaler.

Tjeckiens Jiri Prskavec, som hade bäst tid i semifinalen, plockade guldet överlägset efter att ha kommit i mål på 91,63. Silvermedaljören blev slovaken Jakub Grigar, 94,85, och tysken Hannes Aigner, 97,11, tog brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet