Det blir nya coronarestriktioner i Tokyo. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Bildbyrån

Nya coronarestriktioner väntas i Tokyo

Publicerad

Covidfallen når nya rekordnivåer i och runt Tokyo, och nu vill japanska regeringen införa hårdare restriktioner i tre prefekturer runt huvudstaden.
Från OS-bubblan rapporteras samtidigt 27 nya fall varav tre idrottare.

Under torsdagen registrerades 3 865 nya smittofall i Tokyo, den högsta dygnssiffran sedan pandemins start och 700 fler än i onsdags, som då noterade en rekordsiffra.

Den japanska regeringen kommer nu föreslå att det utlysta nödläget i huvudstaden förlängs till den 31 augusti, säger Yasutoshi Nishimura, den minister som ansvarar för covidhanteringen i landet. Premiärminister Yoshihide Suga väntas komma med det formella beskedet senare under fredagen.

Låg vaccinationsgrad

Torsdagen innebar också att Japan som helhet för första gången passerade 10 000 positiva fall under en dag, och regeringen vill förlänga nödläget också i Okinawa, landets sydligaste prefektur.

Dessutom föreslås nödläge i ytterligare fyra prefekturer, tre runt Tokyo samt i Osaka.

Japan har klarat pandemin jämförelsevis bra med runt 15 000 dödsfall, men slåss nu för att hålla den mer smittsamma deltavarianten under kontroll, samtidigt som mindre än 30 procent av befolkningen är fullt vaccinerad.

220 OS-fall

Hälsominister Norihisa Tamura är också bekymrad över att fler japaner börjar ta allt lättare på rekommendationerna.

– Jag tror att många har svårt att se långsiktigt, De oroar sig för hur länge det här kommer att hålla på och känner att det börjar bli outhärdligt att inte kunna återvända till ett normalt liv, säger Tamura.

Samtidigt rapporterades på fredagen 27 nya coronafall med koppling till OS. Tre av dem var idrottare.

Totalt har 220 personer kopplade till OS testats positivt sedan den 1 juli, men både premiärminister Suga och arrangörerna tillbakavisar att spelen skulle ha någon koppling till ökningen av antal smittade i landet.

MER COVID: Jeng om att smittade Kendricks missar OS (i går):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sports expert Alhaji Jeng om att Sam Kendricks missar OS. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer