OS-utövarna straffas – om de ”tar ett knä”. Foto: Bildbyrån.

OS-utövarna straffas – om de ”tar ett knä”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har många idrottare stöttat Black Lives Matter.

Men under OS är det inte tillåtet med politiska protester eller demonstrationer.

– Jag skulle inte vilja att någon distraherade mig från min tävling, säger Kirsty Coventry, chef för IOK:s aktiva råd, enligt Reuters.

Det har startat en diskussion om att ändra reglerna kring politiska budskap under OS i Tokyo. Sebastian Coe, det internationella friidrottsförbundets ordförande, menar att utövarna ska ha rätt att framför politiska protester.

Kirsty Coventry, chef för IOK:s aktiva råd, säger att majoriteten av utövarna som de har pratat med inte vill se protester under tävlingarna eller på podiet.

– Jag skulle inte vilja att någon distraherar mig från min tävling. Så känner jag fortfarande i dag, säger Coventry, som är olympisk simmästare från Zimbabwe.

”Det är det här de efterfrågar”

Om en idrottare väljer att ”ta ett knä” eller lyfta knytnäven under en tävling eller ceremoni kommer den personen att straffas.

– Ja, det är korrekt, säger Coventry.

– Det beslutet togs efter att vi hade pratat med majoriteten av utövarna. Det är det här de efterfrågar.

Coventry sa till Reuters att 70 procent av idrottarna inte vill ha protester på podier, ceremonier eller under tävlingarna.

Enligt IOK:s regler är det förbjudet att protestera politiskt eller framföra religiösa budskap.

”Vi behöver solidaritet”

Pierre de Coubertin föreslog OS motto ”Citius, Altius och Fortius” – Snabbare, Högre, Starkare – 1894. 127 år senare vill IOK-basen Thomas Bach göra ett tillägg. Han vill lägga till ”Communis”, alltså ”Tillsammans”, i mottot.

– Det betyder att vi behöver solidaritet, säger Bach till Insidethegames.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer