Den olympiska elden befinner sig nu Fukushima och lågan ska hållas brinnande till i augusti nästa år. Foto: TT

Planen för OS-elden i Japan: ”Antar att den förs till Tokyo”

Uppdaterad
Publicerad

Den japanska OS-arrangören och IOK försökte i det längsta att genomföra de olympiska spelen till sommaren men fick förra veckan skjuta på evenemanget i ett år till slutet av juli 2021. Dock har den olympiska elden redan landat i Japan och nu planeras det för att hålla lågan brinnande i 15 månader.

Elden kom med flyg från Aten den 20 mars och har sedan dess befunnit sig i Fukushima, orten som drabbades av en tsunami och ett kärnkraftshaveri 2011.

Symboliken med att få inleda fackelstafetten på japansk mark var att ge den belastade orten ett lyft och framtidshopp. Nu sveper coronaviruset runt staden och världen i en pandemi som har satt allt på paus. Och vad ska hända med elden som just nu brinner i Fukushima utan några fackelbärare?

Tokyo 2020

– Det finns ingenting som är bestämt. Vi får ta och överväga coronavirussituationen men jag antar att elden kommer att föras till värdstaden Tokyo, säger Yukihiko Nunomura i arrangörskommittén till AP.

Den nuvarande planen är att OS ska inledas 23 juli 2021 och hålla på i drygt två veckor.

KLIPP: Jacob Hård om att OS flyttas: ”Ett unikt beslut – bara världskrig har flyttat OS”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet