Foto: TT

Sjuksköterskorna protesterar mot Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

Tokyo-OS har bett om att få 500 sjuksköterskor.

Men de japanska sjuksköterskorna är inte positiva – samtidigt som covidfallen har ökat i Japan.

”Vi har inte arbetskraft för att hantera ett OS”, skriver Aichiprefekturens sjuksköterskeunion enligt The Straits Times.

Tokyo-OS har lämnat in en förfrågan om att få 500 japanska sjuksköterskor till de olympiska spelen som pågår mellan den 23 juli och 8 augusti. Men den olympiska arrangören har mött rejält med motstånd.

Sjuksköterskorna har protesterat. De menar att de inte är någon ”förbrukningsvara”, och att de inte ska omplaceras till en ”icke-nödvändig” händelse då covidfallen har ökat i Japan.

Tokyo 2020

”Få ordning på sina prioriteringar”

Vårdpersonalen vill fokusera på covidfallen i landet. Sjuksköterskorna känner att de har ett ansvar mot sina patienter och har uppmanat Japan att få ordning på sina prioriteringar, skriver The Straits Times.

Japan befinner sig i sin fjärde våg av covid-19. I dag var det 5 789 nya fall i landet. I Tokyo var det 925 infektioner, den högsta siffran sedan den 28:e januari.

Doktor Shigeru Omi är chef för landets coronakommitté sa under onsdagen att det är ”dags att diskutera de olympiska spelen med tanke på spridningen av infektionen och de ansträningar som har drabbat sjukhusen”.

KLIPP: Reinebo: ”Fler idrottare har tagits ut på framtidskriteriet (14 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet