Sofia Mattsson. Foto: Bildbyrån.

Sofia Mattsson: ”Fortfarande en dröm”

Uppdaterad
Publicerad

OS i Tokyo skjuts upp till 2021 på grund av coronapandemin. Brottaren Sofia Mattsson tycker beslutet är tråkigt men väntat.
– Det finns större saker att kämpa för än idrotten, säger Sofia Mattsson till SVT Sport.

Först var det Japans premiärminister Shinzo Abe som att de var överens med IOK att skjuta upp OS. Kort senare bekräftade också IOK att så blir fallet.

– Det är klart att det är tråkigt eftersom att jag tänkt på OS varje dag i fyra år. Det har varit en dröm, men samtidigt känner jag att det är rätt beslut att ta med tanke på hur det ser ut i dag. Det finns större saker att kämpa för än idrotten, säger brottaren Sofia Mattsson till SVT Sport.

Vad innebär det här för egen del?

– Nu har jag gått i ovisshet, och på något sätt är det skönt att få någonting att förhålla sig till. Det är lika för alla och bara se till att man är redo sommaren 2021 eller när det väl blir, säger hon

Inställt kval

Sofia Mattsson har ett OS-brons från Rio de Janeiro 2016. Hon var inte kvalificerad till OS eftersom att kvalet i Budapest ställdes in som skulle ha avgjorts i mars.

– Jag kommer göra allt för att jag ska vara starkare, snabbare och i min bästa fall när det väl är dags. OS har skjutits upp och det är fortfarande en dröm att vara med på OS i Tokyo och ta medalj, säger Sofia Mattsson och fortsätter:

– Det har varit väldigt speciellt, och det är först i dag som ett beslut fattades.  Fram till dess har jag varit inställd på att det är juli som gäller. Samtidigt har jag på något sätt känt av det här i bakhuvudet, speciellt senaste dagarna. Jag är inte direkt jättechockad och tycker att det är ett klokt beslut.

Hur har du kunnat träna under den här tiden?

– Vi har haft restriktioner med ingen organiserad klubbverksamhet. Vi har försökt sköta träningen utomhus och även så få personer på mattan samtidigt. I brottning sparras vi väldigt mycket med andra klubbar och brottare från alla länder. I dessa tider har det varit omöjligt men samtidigt har jag lagt fokus på annat med styrekträning och kondition.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer