Foto: Bildbyrån

Ståhl: ”Mitt mål är att slänga världsrekord”

Uppdaterad
Publicerad

Tävling efter tävling, mästerskap efter mästerskap, skjuts upp på grund av coronautbrottet. Just nu ser 2021 ut att vara fullproppat av olika mästerskap. Efter dagens besked om att OS skjuts upp innebär det att friidrottarna har både OS och VM att genomföra under samma år.
– Jag värdesätter OS högre, det är det jag siktar på, säger Sveriges stjärna i diskus, Daniel Ståhl till SVT Sport.

VM är sedan tidigare planerat att genomföras sommaren 2021, 6-15 augusti.

– Nu vet vi inte om det blir ett VM. Sebastian Coe (ordförande i Internationella friidrottsförbundet) måste komma med ett utspel, men så klart så satsar alla på OS under ett OS-år. Det blir prioritering, säger Ståhls tränare, Vésteinn Hafsteinsson till SVT Sport och fortsätter:

”Hade planerat att åka till USA”

– Jag skulle gissa på att det inte blir något VM nästa år. Från vår sida är det väldigt lite drama egentligen. Blir det exempelvis ett VM en månad innan OS så är det okej för oss, men vi satsar ändå på OS.

Att OS nu skjuts upp kommer inte som någon chock för de svenska kastarna, Fanny Roos, Simon Pettersson och Daniel Ståhl, som Hafsteinsson är tränare för. Daniel Ståhl kan, än så länge, träna på som vanligt, både nere i Växjö och på gymmet i Stockholm. Men det kommer bli ett annat säsongsupplägg i år.

– Vi har lyssnat med myndigheterna och justerar därefter. Tanken var att vi skulle åka till USA nästa vecka för att ligga där på träningsläger hela april. Men nu kommer vi istället träna på här hemma och utlysa några mindre tävlingar, som ännu inte är klara. Jag kommer sikta på att slänga långt och ta tillvara på det jag tränat upp under hösten och vintern. Mitt mål är att slänga världsrekord, antingen i år eller nästa år, säger Ståhl.

”Räknar med att prispengar kommer att sänkas”

Hafsteinsson tror och hoppas att säsongen kommer igång så småningom men i ett annorlunda format.

– Jag räknar med att prispengar kommer att sänkas det här året och man får inte lika många tävlngar.

Hela samhället har drabbats hårt på grund av coronautbrottet och världsekonomin har hamnat i gunging. Något som givetvis påverkar de svenska friidrottarna.

– Det här slår hårt mot alla. Om man inte kan delta i några tävlingar så får man inga pengar. Daniel, Simon och Fanny är alla inne i SOK:s satsning, vilket är bra för att de ska klara sig ekonomiskt.

LISTA: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer