Både simlandslaget och fotbollsdamerna kommer att nobba OS-invigningen. Foto: Bildbyrån

Svenska OS-stjärnorna nobbar invigningen

Uppdaterad
Publicerad

OS-invigning den 23 juli.
Då väljer både den svenska simtruppen och damlandslaget i fotboll att avstå.
– Det känns inte smart, säger Ulrika Sandmark, förbundskapten i simning.

Sarah Sjöström och resten av de svenska simmarna börjar sin jakt på OS-medaljer den 24 juli, dagen efter invigningen på Tokyos Olympiastadion. Med det i åtanke väljer man att inte vara med på invigningen.

– Vi har inte fått något besked om vad som gäller med OS-invigningen, men det är ändå inte intressant eftersom nästan alla börjar simma dagen efter, säger Ulrika Sandmark.

– Det är inte värt det. Dels tar det mycket energi, dels i det här läget när allt annat är så strikt så tycker jag inte att det känns smart, säger Sandmark.

Börjar spela innan invigningen

Samma gäller för de svenska fotbollsdamerna. Sverige premiärspelar mot USA den 21 juli och dagen efter OS-invigningen möter man Tony Gustavssons Australien i den andra gruppspelsmatchen.

I Tokyo råder det dessutom nödläge fram till och med den 22 augusti på grund av hög smittspridning, och OS-idrottarna kommer att leva och tävla under rigorösa restriktioner.

– Läget i världen är ju väldigt annorlunda. Det är nästan så att man är förberedd på allting och det tror jag är viktigt att man är. Att man är försiktig och månar om andra. Det tror jag alla som kommer till Japan kommer att vara.

Ställer till det för SOK

Återbuden är dåliga nyheter för Sverige olympiska kommitté i jakten på en fanbärare till invigningen.

Både simstjärnan Sarah Sjöström, som gör sitt tredje OS, och fotbollslandslagets kapten Caroline Seger, som gör sitt fjärde OS, hade varit tänkbara för den prestigefyllda uppgiften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer