Thobias Montler är klar för final. Foto: TT Nyhetsbyrån

Thobias Montler till OS-final

Uppdaterad
Publicerad

Första OS-deltagandet för längdhopparen Thobias Montler.

Då slog han till med 8,01 i det sista hoppet och kvalificerade sig till finalen.

– Det var grymt nervöst, säger Montler i Discovery+.

Thobias Montler gick in i OS på bästa möjliga sätt. I de två sista Diamond League-galorna formtoppade 25-åringen rejält och slog sitt personbästa två gånger om, då 8,23 följdes upp med 8,27 i genrepet.

Nu är Montler också klar för längdhoppsfinal i sitt första OS.

Tokyo 2020

Men det var först i det sista försöket som svensken löste en finalplats. Efter 7,82, följt av röd flagg, hoppade Thobias Montler 8,01 i det tredje försöket och blev därmed en av de tolv främsta i kvalet.

– Efter det första hoppet var jag lite osäker, jag kände mig inte riktigt hemma. Men efter andra hoppet kände jag att det borde vara lugnt så länge jag inte gör ett övertramp, säger Montler i Discovery+.

Världsmästaren vred knät

En som imponerade i kvalet var Juan Miguel Echevarria. Kubanen inledde OS-kvalet med hela 8,50 i det första hoppet, vilket innebar årsbästa för kubanen. 22-åringens hopp var också det längsta i kvalet.

En annan medaljkandidat, världsmästaren Tajay Gayle, såg ut att missa finalen. Jamaicanen vred knät i första hoppet och grinade illa, men valde – skadan till trots – att fortsätta hoppa.

I det tredje och sista hoppet slog en haltande Gayle, med lindat knä, till med 8,14 och klarade därmed kvalgränsen med fyra centimeter. Direkt efter hoppet föll han ihop och fick läkarvård på nytt.

Längdhoppsfinalen är den 2 augusti klockan 03.20, svensk tid.

Klipp: Se när Thobias Montler kvalificerar sig till OS-final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet