Efter granskningen – Svensk Travsport slår ifrån sig

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges främsta banveterinärer reagerar mot att skadade hästar tillåts tävla. Men Svensk Travsport slåg ifrån sig kritiken. ”Den känns inte rättvist någonstans”, säger generalsekreteraren Johan Lindberg.

Veterinären Anders Bergqvist, Åby travbana, är den som reagerar efter att en häst tillåtits att starta 26 gånger mellan 2012 och 2014 trots sårskada på benet.

– Ett extremfall. Det här har ju vållat oss huvudbry. Det är en av 12 000 hästar som startar i svensk travsport, säger Lindberg och fortsätter:

– Vi tog Bergqvists anmälan på fullaste allvar och måldomarnämnden (tävlingsdagens högst beslutande organ) dömde ut det här straffet.

Lindberg menar att man vidtagit särskilda åtgärder.

– Det vi gjorde då var att hästen måste ha ett friskintyg och ett speciellt friskintyg just med tanke på karaktären av skadan. Vi beordrade också hästen vilan. Sen gjorde en av landets bästa veterinärer bedömningen att hästen är i tävlingsmässigt skick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer