Elitloppet utan publik – men travsporten vinnare i coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hur blir Elitloppet utan jättepublikens jubel?

Svensk travsport laddar för fullt inför ett av världens mest prestigefyllda lopp som avgörs på Solvalla söndag kväll.

Men publiken får vackert följa dramatiken via TV, radio eller från annat håll på grund av coronapandemin.

– Det kommer kännas väldigt märkligt när de svischar förbi i sista kurvan och det är jag och några till som ser det live på plats, säger Anders Malmrot, sportchef, Solvalla till SVT.

Travsporten har kunnat leva vidare trots pandemin. Även om restriktionerna är tydliga och tävlingarna körs inför tomma läktare så är det en hektisk vår för travet. Utanför Riksidrottsförbundet, RF ,och klassad som en arbetsplats, har travspelet ökat kraftigt när nästan alla annan sport legat nere.

För första gången avgörs Elitloppet på kvällen på bästa sändningstid. Trots att flera internationella stjärnhästar tvingats stanna hemma har arrangören lyckats sy ihop ett starkt startfält i kampen om förstaprischecken på tre miljoner svenska kronor.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi håller i ett så starkt varumärke som Elitloppet, säger Maria Croon, vd Svensk Travsport.

Som elitloppet brukar se ut, fullt med folk som följer tävlingen. Bild från 2019 års upplaga. Foto: Bildbyrån

Björn Goop har vunnit Elitloppet tre gånger. Han kör den italienska hästen Vivid Wise As som fick första biljetten till årets tävling.

– Det är en jättefin häst som kan vinna om den har sin dag.

Frågan är hur hästarna kommer att påverkas av tystnaden på Solvalla?

– De uppskattar ju publiken, de blir glada och uppspelta. Men de är ju professionella så det går nog bra, avslutar Goop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.