Stefan Melander på hästen Nuncio under Elitloppet 2015. Foto: Bildbyrån

Fjolårets trea favorit i Elitloppet

Uppdaterad
Publicerad

I fjol kom Nuncio trea. I år tror de flesta experter att Nuncio med Örjan Kihlström i sulkyn kommer att vinna Elitloppet på Solvalla, årets största travfest.

Årets Elitloppsfält håller högsta möjliga världsklass. Det bästa och jämnaste på länge, anser många.

Men frågar man travpubliken om vem som vinner svarar de flesta Nuncio. Femåringen är den stora favoriten och tränaren Stefan Melander njuter.

– Det är ju perfekt att Nuncio är favorit. Då vet jag att hästen är bra och att konkurrenterna har respekt för honom. Någon press känner jag absolut inte, visst kommer det att vara lite nervöst men jag tror nog att både häst och kusk gillar läget.

Bra uppladdning

I fjol tvingades hästen ligga i tredjespår, men var trots det vara en halv längd från serien. I år tror de flesta att scenariot blir annorlunda.

Nuncio utmanas bland annat av Resolve, den amerikanska hästen som tränas och körs av Åke Svanstedt. Uppladdningen har gått bra.

– Allt har funkat fint, Resolve har ätit och druckit bra hela tiden. Jag har en häst som är i väldigt bra form på söndag, säger Svanstedt.

Ute efter tredje segern

Tränaren, som numera har sin verksamhet i USA, är ute efter sin tredje seger i Elitloppet efter vinster med Gidde Palema (2004) och Torvald Palema (2009).

Som vanligt blir Elitloppet årets största travfest. Portarna till banan öppnade redan 08.45, och det blir snabb gott om folk på läktarna fastän försöksheaten avgörs först framåt halv fyra i eftermiddag. Finalen avgörs vid halv sex-tiden. Förstapris: 3 miljoner kronor.

Hästarna och kuskarna i Elitloppet:

Försök 1: 1) Oasis Bi (Johnny Takter), 2) Resolve (Åke Svanstedt), 3) Propulsion (Örjan Kihlström), 4) Timoko (Björn Goop), 5) Mosaique Face (Lutfi Kolgjini), 6) Volstead (Stefan Melander), 7) Your Highness är struken, 8) Voltigieur de Myrt (Gabriele Gelormini).

Försök 2: 1) Royal Fighter (Jennifer Tillman), 2) Nuncio (Örjan Kihlström), 3) On Track Piraten (Johnny Takter), 4) Un Mec d'Heripre (Jos Verbeeck), 5) Call Me Keeper (Franck Nivard), 6) BBS Sugarlight (Peter Untersteiner), 7) Magic Tonight (Erik Adielsson), 8) Billie de Montfort (David Thomain).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.