Robert Bergh tog fjärde segern i Svenskt travderby (Arkivbild) Foto: Bildbyrån

Hail Mary överlägsen – Bergh tog fjärde Derbysegern

Uppdaterad
Publicerad

Det var 17 år sedan sist som Robert Bergh vann Derbyt. Men i år var det dags igen och tillsammans med hästen Hail Mary var ekipaget helt överlägset i mål. Segern var Berghs fjärde i Derbyt.

– Det är fantastiskt, säger han till TV12.

Det såg ut som att Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) enkelt skulle komma till spets. Men när Wilhelm Paal och Usain Töll ville hitta en position fick han tillfälligt släppa ledningen. En kort stund senare var han tillbaka i ledning, men det dröjde inte länge innan Örjan Kihlström körde fram i dödens med Don Fanucci Zet.

Positionerna stod sig ändå in på upploppet. Men trots den tuffa öppningen var Hail Mary överlägsen och förstapriset uppgick till fyra miljoner kronor. Tvåa blev Don Fanucci Zet och trea Aetos Kronos med 20-årige Magnus A Djuse i sulkyn. Segertiden över 2 600 meter var på kilometertiden 1.12,8.

– Det är fantastiskt att få vinna det här loppet igen. Man blir väldigt stolt som tränare att få göra det. Jag förstod att alla ville komma fram och ta position. Det är en kuslig kapacitet i den här hästen. Jag kände i värmningen att hästen var där han skulle vara, säger Robert Bergh till TV12.

Överlägsen

I Derbystoet blev det stor succé för tränaren Daniel Redén. Solvallatränaren hade hästar som blev etta, tvåa, trea och femma. Den som var allra först av hans hästar var Diana Zet (e. Hard Livin) som vann på kilometertiden 1.12,7 över 2140 meter. Med Örjan Kihlström i sulkyn höll hon undan på upploppet före stallkamraten Milady Grace. Segern betyder att Diana Zet i år vunnit Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och Derbystoet.

– Jag har inte hunnit greppa det än. Det måste klaffa i loppen även fast man har fyra till start. Det är fantastiskt, men det blir snurrigt. Det blev maxat, säger Daniel Redén till TV12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.