Tillman tredje kvinnan i Elitloppet

Publicerad

På söndag avgörs det klassiska Elitloppet, med en stolt historia men en mindre smickrande sida, mansdominansen.
Svenskan Jennifer Tillman blir den blott tredje kvinnan i loppets historia.
–Som tjej känns det som att du får kämpa lite extra för att visa att du kan det här, säger hon.

Tre kvinnor på 62 år är siffror som omöjligen kan förklaras av antalet hästintresserade kvinnor kontra män, eller kvinnornas kompetens.

På något sätt hamnar det ena könet vid sidan av tävlingsbanorna, men 31-åriga Jennifer Tillman lockas av hetluften.

Hon ligger 21:a på årets penninglista i svensk travsport, som klart bästa kvinna, och hon står på randen till sin största utmaning.

–Bara att få vara med har varit en dröm hela tiden, och det har känts väldigt avlägset, säger hon inför söndagens storlopp.

Det har gått drygt en vecka sen Jennifer Tillman och den sjuåriga hingsten Royal Fighter hade stor uppvisning på Solvalla, vilket gav dem en biljett till Elitloppet.

Nu står hästen hemma på Mantorp i Östergötland, medan kusken Tillman förbereder sig på gården utanför Stockholm där SVT Sport träffade henne mitt i vardagsslitet: träning på förmiddagen och på eftermiddagen vidare till Eskilstuna för en tävlingskväll.

Först på söndag får hon möta Royal Fighter, den storväxta hingsten som har haft en snabb utveckling i mogen ålder, men på söndag får det svåra sjätte startspåret i sitt försöksheat.

–Jag måste vara ödmjuk och förstå att vi är gröna i sammanhanget, men jag skulle aldrig byta häst med någon, jag tycker att jag har en av de bästa hästarna, säger Jennifer Tillman.

Nu blir hon en arvtagare till legendaren Helen A Johansson som ställde upp som första kvinna i Prix d´Amerique, och vann, och för 19 år sedan var den senaste kvinnan i Elitloppet.

Johansson är en förebild i oblyg djärvhet.

–Det är jättebra att det blir uppmärksammat så att kanske fler tjejer vill börja med trav och få bort ”gubbstämpeln” på det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer