Propulsion med tränaren Daniel Redén (till vänster) och kusken Örjan Kihlström efter vinsten i Elitloppet på Solvalla i söndags kväll. Foto: TT

Utredningen kring Propulsion presenteras under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter segern i Elitloppet kom uppgifter om att Propulsion var nervsnittad.

Under torsdagen presenteras utredningen.

SVT Sport har varit i kontakt med Svensk Travsport som inte vill uttala sig alls förrän vid morgondagens presskonferens.

Den 31 maj vann hästen Propulsion, som kördes av Örjan Kihlström, Elitloppet på Solvalla. Tränaren Daniel Redén var överlycklig.

Några dagar senare kom uppgifter om att Propulsion var nervsnittad och en utredning startades.

– Det är viktigt för oss att förstå om det har funnits brister i hanteringen och i så fall vilka, skrev Svensk Travsports vd Maria Croon i ett mejl till Travronden.

Tränaren har svurit sig fri

Något liknande fall har aldrig utretts i Sverige av den här digniteten. Nervsnittning är förbjudet i Sverige, men lagligt i USA. Nervsittning är när man skär av nerver för att hästen inte ska känna smärta vid prestation.

Redén har svurit sig fri från att han visste något om att Propulsion skulle vara nervsnittad.

Om Propulsion konstateras som nervsnittad blir han diskad och fråntas segern i Elitloppet, plus alla tidigare segrar. Döms tränaren Daniel Redén som ansvarig kan han, och alternativt även stallet Stall Zet, bli återbetalningsskyldig för de 30-35 miljoner kronor som hästen har tjänat i Sverige.

SVT Sport har sökt Svensk Travsports vd Maria Croon utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer