Mika Zibanejad och avlidne Tim ”Avicii” Bergling. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre Kronor hyllar Avicii: ”Han har brutit barriärer”

Uppdaterad
Publicerad

Avicii ledde Mika Zibanejad till musiken. Under Sweden Hockey Games kommer artistens låtar hålla Tre Kronor-stjärnan sällskap under uppvärmningen.

– Han var den första dj:n som jag såg upp till, säger Zibanejad.

Svenska ishockeyförbundet har valt att hylla avlidne Tim ”Avicii” Bergling genom att spela artistens låtar under uppvärmningarna i Sweden Hockey Games.

För Mika Zibanejad blir det en cirkel som sluts när han kliver in på Hovets is för Tre Kronors matcher. För nästan sex år sedan var han på en av den framlidne megastjärnans konserter i grannarenan Globen, vilket blev ett minne för livet och även ett tillfälle som gjorde att den numera 25-årige NHL-stjärnan fastnade för låtskrivandet.

Twitter

”Bryta barriärer”

– Jag blev inspirerad av det han gjorde, sättet han skrev låtarna på. Han var väldigt duktig på att bryta barriärer. Han gjorde inte det som folk förväntade sig. Han har verkligen betytt mycket för så många där ute, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger han.

– Det var den första riktiga konserten som jag gick på. Det är något som jag tar med mig för resten av livet, speciellt under en sådan här tid. Det där är något som jag kommer att komma ihåg.

För Zibanejad är musiken ”en skön avkoppling” i tillvaron, något som han sysselsätter sig med när det finns ett par eller några timmar över vid sidan av alla matcher och resor med NHL-laget NY Rangers.

– Det är inget som tar tid från allt annat men när jag väl har några timmar håller jag på med musik och lyssnar på olika typer av musik. Det är något som jag uppskattar att jag har i livet, säger han.

Ledande VM-spelare

I dagsläget är det dock ishallar och arenor som gäller. Mika Zibanejad är nämligen en av förbundskapten Rikard Grönborgs 16 NHL-spelare som hittills har tackat ja till VM i Danmark, och tanken är att Zibanejad ska vara en av Tre Kronors ledande spelare i jakten på att försvara fjolårets titel.

Och han ska göra det i rollen som VM-debutant.

– Jag tror det kommer vara riktigt häftigt, speciellt med trycket som det har varit på biljetterna. Intresset verkar väldigt stort och jag ser verkligen fram emot det. Jag vet inte hur man kan inleda sitt första VM bättre än med sådana förutsättningar, det här trycket runt omkring. Det ska bli skitkul, säger Zibanejad som gör sin Tre Kronor-debut i mötet med Tjeckien på torsdag i Sweden Hockey Games.

TT: Vad betyder VM för dig?

– Otroligt mycket, framför allt då jag inte har spelat tidigare. VM är alltid VM, och vi ser ut att få många grabbar där bortifrån (NHL) med tanke på OS och att vi inte fick chansen att komma med där. Det var lite synd, men man får ta vara på det här, säger han.

Sweden Hockey Games inleds på torsdag. Så här spelar Sverige:

Torsdag: Tjeckien, i Scaniarinken, Södertälje, klockan 19.00.

Lördag: Ryssland, i Hovet, Stockholm, klockan 15.30.

Söndag: Finland, i Hovet, Stockholm, klockan 15.30.

Mika Zibanejad

Född: 18 april 1993 i Stockholm.

Position: Center.

Klubb: NY Rangers.

Tidigare seniorklubbar: Djurgården, Binghampton, Ottawa.

NHL-poäng: 27 mål och 47 poäng på 72 grundseriematcher den här säsongen. Totalt: 105 mål och 235 poäng på 409 grundseriematcher, fyra mål och 17 poäng på 28 slutspelsmatcher.

Aktuell: Debuterar i Tre Kronor med Sweden Hockey Games-matchen mot Tjeckien på torsdag och VM-debuterar i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.