Sverige är klart för VM-final efter 4-1 mot Finland i Köln. Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”Sverige måste upp en nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor blev i går klart för final efter 4-1 mot Finland. I kväll väntar en tuffare uppgift – final mot ett formstarkt Kanada i Köln.

– Sverige måste upp en nivå. Kanada går in som favorit, säger SVT:s expert Mikael Renberg.

Tre Kronor har så sakteliga växt in i mästerskapet. Landslaget tog sig till semifinal utan att imponera anmärkningsvärt, men lyfte och visade prov på både kvalitet och styrka mot Finland. Men det kommer att krävas ännu mer för att ta ett efterlängtat guld.

– Sverige måste upp en nivå. Kanada går in som favorit. De spelar i ett väldigt högt tempo. De gjorde överlägset bästa matchen i hela turneringen mot Ryssland, säger Renberg.

Ishockey-VM

”Sverige måste slipa på defensiven”

För Sverige ställs emot ett Kanada i form. De regerande världsmästarna stod för en enorm vändning i tredje perioden från 0-2 till 4-2 mot Ryssland. Det ställer krav på att Sverige håller koncentrationen uppe i försvarsspelet.

– Tre Kronor måste slipa lite mer på de defensiva detaljerna och inte tappa puck på onödiga ställen, säger Renberg.

”Tror Kanada blir för svårt”

Men hoppet om ett tionde VM-guld lever för Tre Kronor. Allt kan hända i en finalmatch, även om motståndet går in i matchen med favoritskapet.

– Jag tror att Kanada kan bli för svårt för Sverige. Jag har haft den känslan i hela turneringen. Sverige gör förstås en klart godkänd match mot Finland och har chans att vinna finalen, men jag tror att Kanada vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet