Daniela Ryf slog nytt världsrekord i Ironman i damklassen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svårt bränd av manet – satte Ironman-rekord ändå

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriterna på både herr- och damsidan, Patrick Lange och Daniela Ryf, lyckades försvara sina titlar från förra året och vann Ironman-VM på Hawaii under natten.

”Den galnaste tävlingen i mitt liv”, skriver Ryf på sin Twitter.

Klockan 06.35 lokal tid gick den första starten i Ironman-VM på Hawaii. Sedan väntade 3 680 meter simning, 180,2 kilometer cykel och 4,2 mil löpning där fjolårets segrare Patrick Lange och Daniela Ryf återigen var först att passera mållinjen.

Schweiziskan Ryf var däremot nära att ge upp efter simningen där hon blev bränd av en manet. Men 31-åringen ville inte svika fansen och fortsatte därför tävlingen – och det med bravur. Med tiden 4.26 slog hon det tidigare cykelbanrekordet och tog sedan sin fjärde VM-titel med tiden 8.26,16, som även blev nytt totalrekord.

”Den galnaste tävlingen i mitt liv. Efter att ha blivit bränd av en manet i armhålan var de följande 3,8 kilometerna i simningen den mest smärtsamma sträckan någonsin. Men jag gjorde det och hittade styrka på cykeln och i löpningen. Jag kan fortfarande inte förstå det”, skriver Ryf på sin Twitter.

Tvingades bryta

Även tysken Patrick Lange noterade rekordtid, 7.52,39 och slog det gamla rekordet, 8.01,40, med råge. Det firade han med ett frieri efter målgång.

För svenskarna gick det desto tyngre. Båda proffsvenskarna, Patrik Nilsson och Sara Svensk, tvingades bryta tävlingen.

Åsa Lundström, som gjorde sitt snabbaste Ironmanlopp i Kona förra året, men slutade i år på en 19:e plats i en hårdnad konkurrens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.