Foto: TT Nyhetsbyrån

Triatleter sprang över mållinjen tillsammans – blev diskade

Uppdaterad
Publicerad

Flora Duffy var trea i mål – men tog ändå hem segern i OS-kvaltävlingen i triathlon i Tokyo. Den bermudiska triatleten blev tilldömd segern efter att brittiskorna Jessica Learmonth och Georgia Taylor Brown, hand i hand, sprungit över mållinjen och sedan diskats.

Det kan hände galna saker i idrottens värld.

Och det hände märkliga saker i OS-kvalet i triathlon. Den bermudiska triatleten Flora Duffy gick in i mål som trea på den avslutande löpsträckan, som på grund av värmen förkortades från 10 till 5 km, men blev ändå utsedd till segrare.

Vinsten kom tack vare ett märkligt avslut av de brittiska konkurrenterna Jessica Learmonth och Georgia Taylor Brown. De två valde att springa över mållinjen hand i hand tillsammans men fick bita i det sura äpplet när de sedan blev diskvalificerade för målgången.

De officiella reglerna lyder:

”Deltagare som går i mål samtidigt och samspelt, utan avsikten att separera sig från varandra, blir diskvalificerade.”

För Duffy betyder segern mycket. 31-åringen från Paget i Bermuda tävlade för första gången på ett år då hon har varit skadedrabbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.