Foto: SVT

Magbesvär stoppade svenskan i Ironman

Uppdaterad
Publicerad

En av historiens hårdaste upplagor av Ironman Hawaii gav de två svenska proffsen i loppet helt olika upplevelser. Debutanten Patrik Nilsson slutade som nöjd åtta, medan veteranen Åsa Lundström vinglade i mål som besviken 17:e tjej.

– Det blev en jäkla resa kan man lugnt säga, säger hon tilll SVT Sport.

En tävlingstemperatur på +32 grader satte fältet på en enorm prövning, något som bland annat sänkte dubble herrvinnaren Jan Frodeno, till slut 35:a i mål efter att ha tappat över en timme i det avslutande maratonloppet.

För Åsa Lundström började problemen redan i simdelen, 3,8 km i Stilla Havet, där svenskan var två minuter långsammare än ifjol (då hon slutade åtta) och kom upp ur vattnet som 32:a. Trots en intensiv jakt över 18 mil cykel, och avancemang till 18:e plats, blev det en trist avslutning. Magproblem och åtta toalettbesök (!) i löpmomentet sänkte alla drömmar, trots att hon till slut faktiskt blev 17:e tjej.

– När magen kraschar kan man inte göra så mycket. Kroppen svarade liksom inte, konstaterar svenskan som nu har sviten 17-11-8-17 på sina fyra starter.

Drömöppning

För Patrik Nilsson blev det en drömöppning både på loppet och på Hawaiikarriären. Femma upp ur vattnet gav förhoppningar och därefter ut i cyklingen som blev historiskt kvick. Australiensaren Cameron Wurf, tidigare OS-roddare och också proffscyklist, spräckte fältet med tidernas snabbaste Hawaii-cykling.

Patrik Nilsson. Foto: SVT

Svensken växlade som 13:e man, uttorkad efter att ha missat vätska på slutet. Det slutade med att han fördrack sig i växlingsområdet och istället drabbades av magbesvär.

– Det blev tre toastopp totalt, berättar Nilsson som ändå klättrade i listorna och slutade som åttonde man efter en debut som gav mersmak.

Kvart bakom rekordmannen

Tiden 8.18.21 är en dryg kvart bakom tyske träningskompisen Patrick Lange som med sina 8.01.40 sänkte det gamla Hawaiirekordet, bland annat efter en hisnande avslutning med en mara på 2.39.59 på en kuperad och stekhet bana.

– Det är helt galet, säger den nye världsmästaren som tackar svensken för fin sparring i Texas inför mästerskapet.

– Patrik är en fin kompis, vi har pressat varandra väldigt hårt på träning. Han är en härlig kille som helt säkert kommer att vinna här nån gång.

Svensken tackar för de fina orden och längtar redan efter nästa Hawaii-resa.

– En åttondeplats med de förutsättningarna och yngst i startfältet är jag riktigt nöjd med.

Igelström genomförde på knappa elva timmar

Emma Igelström tog också sig i mål på tiden 10.48,43 och var 112:e bästa kvinna.

I damklassen vann Daniela Ryf, Schweiz VM för tredje året i rad. Hon tog ledningen i cyklingsdelen och var aldrig riktigt hotad under löpningen. Lucy Charles, Storbritannien, kom tvåa nära nio minuter bakom.

”Tuffaste jag någonsin gjort”

Aron Anderson var en av de som tog sig igenom Ironman i rullstol. Han kom tvåa i sin klass.

”Det var det tuffaste jag någonsin gjort” skriver han på Instagram.

Insta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.