Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Nordén inför klassiska Ironman på Hawaii. Foto: SVT

Nordén inför klassiska Ironman på Hawaii: ”Lite som ett spelberoende”

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 oktober avgörs VM i Ironman på den mest klassiska av triathlonplatser – Hawaii – där den svenska stjärnan Lisa Nordén antar sitt livs utmaning.

– Det känns som att jag håller på att bygga om mig själv från F1-bil till långtradare, säger Lisa Nordén till SVT Sport.

Vad betyder egentligen ett Bragdguld eller ett Jerringpris, när glöden för idrotten är huvudsaken? Tio år efter OS-silvret i London laddar Lisa Nordén för VM i Ironman – fyra gånger längre än den OS-distans som hon tävlade på förr.

– Om man håller på med triathlon så får man ju frågan om man har kört Hawaii, och nu får jag äntligen chansen att köra den här legendariska tävlingen, säger Lisa Nordén.

”Uppe på världsnivå”

Mycket har hänt sedan hon tog sitt OS-silver i London 2012. Sveriges bästa triatlet någonsin har bland annat flyttat till Roslagen, som nu är hennes centrum i satsningen på längre distans. Lisa Nordén blev sexa i förra VM på Ironman, och nu är det nedräkning mot klassiska Hawaii. Fyra kilometer simning, 18 mil cykling, samt ett maratonlopp på 42 kilometer löpning – alltihop i uppemot nio timmar.

– Om jag bra får till allt så är jag direkt uppe i världsnivå. Det har bara känts som att jag saknar en enda pusselbit.

– Det är kanske lite som ett spelberoende – ju mer man lägger in i det så måste man fortsätta lägga in för att få någonting tillbaka.

Tänker du på medalj?

– Det kommer bli svårt att nå. Jag skulle behöva något år till för att sätta det där maratonloppet som behövs, säger hon.

I klippet nedan svarar Lisa Nordén på tre frågor om supertalangen Tilda Månsson:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nordén om Månsson: ”Alla möjligheter att ta medalj” Foto: Bildbyrån/Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.