Svensk på pallen i ”Iron man-EM”

.
Foto: BildbyrånPatrik Nilsson stod för ännu ett lopp i absoluta världsklass.

Patrik Nilsson slutade trea på Europamästerskapet i Iron Man som årligen hålls i Frankfurt. Triathleten som innehar det svenska rekordet på distansen gick i mål på under åtta timmar, strax bakom världseliten.

– Jag var har helt väck när jag kom i mål, säger Patrik Nilsson till SVT Sport efter den tuffa tävlingen.

Tävlingen inleddes med en 3,8 kilometer simning i den lilla sjön Langen innan atleterna hoppade på cykeln och tog sig de till stadskärnan i Frankfurt via en 180 kilometer lång bana. Där avslutades tävlingen med ett marathon där Nilsson stod för en imponerande tid, 2,40, som också är nytt banrekord. Totaltiden 7,50,16 räckte till en tredjeplats, och en startplats till VM på Hawaii i höst.

Siktet inställt på VM på Hawaii

– Jag behövde en topp sex-placering för att ta mig dit. Simningen är alltid tuff men i cyklingen var det ganska lugnt. I löpningen höll jag min fart och under andra halvan började folk krokna.

Tysken Sebastian Kienle tog hem segern före sin landsman Andi Boecherer och Nilsson. Segertiden blev 7,41,42. I löpningen var Nilsson han snabbare än både vinnaren och tvåan i tävlingen. Båda har topplaceringar på VM på meritlistan.

– Dom är jäkligt duktiga men dom peakar nu. Jag har fem år kvar innan jag ska vara på topp, säger han till SVT Sport.

Nilsson som har VM på Hawaii i oktober i sikte bytte i vintras tränare –  till sin sambo.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.