Sara Vilic. Foto: Bildbyrån

Österrikiska triathleter attackerades med sten

Uppdaterad
Publicerad

De förberedde sig inför en världstävling i Jordanien.

Då blev Sara Vilic och Tanja Strohschneider attackerade av stenkastande män.

– Blev allvarligt och riktigt farligt säger olympiern Vilic, till Kronen Zeitung.

Nyligen tränade österrikiska triathlon-duon Sara Vilic och Tanja Strohschneider inför Asia Triathlon Cup i jordanska Akaba. Och de letade efter en lugnare plats bredvid den allmänna badplatsen.

– Plötsligt var tio killar där och förolämpade oss. Några andra triatleter höll redan på att byta om, och vi märkte att de inte gillade kvinnor i baddräkter, säger Sara Vilic som deltog på OS i Rio de Janeiro 2016 till Kronen Zeitung.

Hon och landsmaninnan började att simma, och situationen vid stranden förvärrades.

– Då omringade de oss, det var 30 killar där till sist. Och de kastade plötsligt sten och det blev allvarligt och riktigt farligt. En stor sten missade mitt huvud, en träffade Tanja i ryggen.

”Kunde ha slutat illa”

Österrikiskorna valde att stanna i vattnet, där kände de sig tryggare och kunde sedan simma iväg.

– Vi hade mer tur än förnuft. Tanja har bara ett blåmärke. Det kunde ha slutat illa. Allt var normalt där annars, bortsett från den främmande kulturen, speciellt mot kvinnor.

Dagen efter kunde de tävla i triathlonloppet, och Valic blev trea och Strohschneider slutade femma.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kan bland annat kvinnor i Jordanien inte resa utomlands med sina barn, som män kan, utan tillstånd krävs från deras barns far eller manliga vårdnadshavare eller en domare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.