Martin Zung tog SM-veckans första SM-guld. Foto: SVT Sport

Zungs meritlista tung efter guld

Publicerad

Uppsala TK:s Martin Zung blev först ut att ta guld på årets SM-vecka i Borås. I tyngdlyftningens 62 kilosklass försvarade Zung guldet från Halmstad förra året.

– Det blir sjunde SM-guldet för mig och det är alltid roligt att vinna. Jag tycker att det är extra roligt att vinna i dag, det är mitt tredje raka SM-guld och det känns speciellt, säger Zung till SM-veckan.se.

Bilal Al-Hussein från Vallentuna TK såg dock länge ut att ta hem segern.

– Han är framtidens lyftare men jag tror att det kanske handlade om lite orutin. Han kände sig nog i bra form och ville satsa på att slå ett rekord.

Favoriten föll

Al-Husseini vann guld i en lägre klass förra året men var trots det favorit att ta hem segern i år. Men han misslyckades när han försökte sig på 110 kg. Han chansade och försökte istället på 116, något som visade sig vara dumt.

– Jag lär mig hela tiden av mina misstag, det var dumt att chansa. Nästa gång kommer jag säkra medalj först, säger Al-Husseini som missade pallen helt då han gick på för tunga vikter utan att lyckas.

Ny karriär väntar

Norrtäljesonen och segraren, Zung, som lyfter för Uppsala TK, kommer att satsa på en paralell karriär med lyften.

– Jag satsar också på att bli internationell domare i tyngdlyftning, så nu ska jag göra mig i ordning för att döma SM-tävlingar i dag och i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan sommar 2014

Mer i ämnet