2–0-skytten Matthias Plachta och Yannic Seidenberg firar Tysklands historiska avancemang till landets första OS-final Foto: Bildbyrån

Tyskland skrällde mot Kanada – klart för OS-final

Tyskland blev idag klara för sin första OS-final i ishockey när man besegrade favoriterna Kanada med 4-3. Superskrällen var ett faktum och Tyskland skapade historia tack vare den sensationella insatsen.

– Vi har trott på det hela tiden. Vi har trott på att vi kan vinna den här matchen och ta oss till final, säger Christian Ehrhoff till SVT Sport.

Tyskland som överraskande slog ut Tre Kronor i den olympiska ishockeyturneringen, tog ännu en skalp idag när man slog förhandsfavoriten Kanada med 4-3.

Därmed tog laget sig till en historisk OS-final där man ställs mot OAR (Olympiska Atleter från Ryssland).

Pyeongchang 2018

Tysk anfallsglädje

Tyskland fortsatte på den inslagna vägen från tidigare matcher med aggressiv forecheckning. Kanadensarna verkade vara lite tagna på sängen och agerade åskådare när tyskarna i matchens första halva gick upp till en 3–0-ledning.

Lönnlöven samlade sig något efter chockstarten och försökte återfå kontrollen över matchen efter Tysklands tre raka mål. Kanadas Gilbert Brule, till vardags i CSKA Moskva, gav sitt lag lite hopp när han reducerade till 1–3.

Men inom loppet av 30 sekunder föll korthuset ihop för nordamerikanarna när Tyskland utökade sin ledning till 4–1 och Brule åkte på ett onödigt matchstraff. 4–1–målet kan ha varit det mål som återigen tog luften ur kanadensarna när Patrick Hager lite turligt styrde in pucken via klubbskaftet.

Därefter tog Tyskland tag i taktpinnen igen och höjde anfallstempot samtidigt som man defensivt punktmarkerade motståndarlagets forwards för att störa. Kanada fick efter Hagers mål mycket svårare att bygga upp sitt spel. Men matchen var inte avgjord än.

– Vi gjorde ett bra jobb när vi blockade skott. Men nu måste vi pressa oss fram i boxen. Spelar vi smart kan vi slå till. Vi får se vad som händer, säger han till Kanal 5 i den andra periodpausen.

Lönnlövens återhämtning

Och det visade sig att Lees önskan slog in. Dessutom var Lee inblandad i förspelet när han med ett perfekt pass på bladet till CSKA Moskva-spelaren Mat Robinson skapade den chans som kanadensarna behövde. Robinson gjorde inga misstag när han med full fart mot målet fintade bort Tysklands målvakt den Birken och avslutade säkert med ett välplacerat backhandskott.

Exakt sju minuter senare, 9.42 in i sista perioden slår Kanada till igen och kom närmare i målprotokollet genom mål av Linköpingsspelaren Derek Roy. 34-åringen slog, via målvakten, in pucken efter tyskt slarv i anfallszon.

Men närmare än så kom inte Kanada och skrällen var därmed ett faktum. Tysken Christian Ehrhoff, en av tyskarnas nyckelspelare med mångårigt förflutet i NHL, fick mycket speltid.

– Vi spelade riktigt bra de två första perioderna. Vi förtjänade att vara i ledning, säger han till SVT Sport.

Tyskland som växt i turneringen var pressade på slutet men arbetade som ett lag.

– De sista 20 minuterna var en kamp mot tiden. Men jag är väldigt stolt över vårt gäng. Det är så lätt att kämpa för varandra i ett lag som detta, säger Ehrhoff till SVT Sport.

Tyskarna tar sig an OAR i OS-finalen i Gangeung 25 februari.