Sverige vann U21-finalen

De svenska U21-herrarna har skrivit historia och tagit ett första EM-guld. 0–0 efter förlängning. Men på straffar avgjorde Sverige. ”Jag var i chock när Patrik räddade straffen”, säger Robin Quaison till SVT Sport.

Sverige satte fyra av fem straffar. Portugal fick bara tre bollar i nät.

– Vi gick ut med inställningen att vi ska vara glada och njuta. Vi skulle sätta dit dem och se hur det går, berättar Isaac Kiese Thelin för TV4 om tankarna i det svenska laget inför straffläggningen.

U21-landslaget

John Guidetti var först ut i straffläggningen. Hårt, iskallt i nät. Lika hårt och kallt av Isaac Kiese Thelin och Ludwig Augustinsson. Däremellan rullade Gonçalo Paciência retsamt in Portugals första straff och Tozé hade tur med Portugals andra straff som studsade ribba in.

Carlgren en av hjältarna

Patrik Carlgren räddade Ricardo Esgaios straff till svenskt jubel men sedan tog José Sá Abdul Khalilis lösa skott. Victor Nilsson Lindelöw satte Sveriges femte. Carlgren räddade sedan William Carvalhos straff och saken var klar.

– Jag var i chock när Patrik räddade straffen, men det börjar lägga sig nu, säger Robin Quaison till SVT Sport efter matchen.

Portugal inledde starkast

Portugal inledde starkast i finalen mot Sverige med en bra chans redan i den första minuten. I sjunde minuten satte Sergio Oliveira en frispark i ribban.

Men Sverige jobbade sig in i matchen. Isaac Kiese Thelin nickade i den tolfte minuten men i famnen på Portugals målvakt José Sá. Simon Tibbling hade stort självförtroende på mittfältet och också ett skott som räddades av Sá.

– Vi var rätt tillbakatryckta men i andra höjer vi oss, vi märker att de blir tröttare och tröttare, säger Oscar Lewicki till TV4.

Chans genom Guidetti

Sverige hade dock en del problem med sina anfall i den första halvleken. Inläggen hamnade ofta hos Sá och farligheterna uteblev.

Sveriges bästa målchanser i matchen kom i den andra halvleken. John Guidetti sköt från distans i den 52:a minuten, ett skott som gick tätt över ribban. Chansen kom efter bra förarbete av Isaac Kiese Thelin.

Tio minuter senare hade Portugal två riktigt vassa chanser att spräcka nollan. Först ett hårt skott av Tozé som Patrik Carlgren räddade. Sedan sköt Iuri Medeiros tätt utanför stolpen.

Guidetti igen

I den 80:e minuten hade Guidetti en ny chans att frälsa Sverige. Ludwig Augustinsson skickade in bollen till Guidetti i straffområdet som vände och vred för att få skottläge. Till sist blev det för trångt och skottet tog på en försvarare.

Sverige hade flera bra målchanser mot slutet av ordinarie tid. Portugal hade ett skott över i 85:e minuten men i 86:e kom matchens chans. Och den var återigen Sveriges och Guidettis. En dribbling följt av skott nära mål som räddades med fingertopparna av José Sá. Och Kiese Thelin nådde så när fram på Guidettis nick.

Jämnt i förlängningen

Sverige hade de farligaste chanserna i första förlängningskvarten. Guidetti sköt en frispark över ribban, Oscar Lewicki nickade på hörna och Khalili siktade på högra krysset men sköt utanför två gånger.

I andra förlängningskvarten hade Portugal de farligaste chanserna, en frispark precis utanför straffområdet men Tozés skott boxades bort av Carlgren. Och Gonçalo Paciência nickade men bollen nickades ut av Alexander Milosevic.

Men mållöst även efter förlängningen. Och straffar väntade.