Foto: Bildbyrån

Tio magiska ögonblick från OS i Rio

Uppdaterad
Publicerad

OS är slut – men de minnesvärda ögonblicken från mästerskapet är många. Här har vi samlat tio guldkorn.

Där har ni, jag är den största

Bolts avskedsshow Usain gjorde sitt sista OS – och friidrottens stora kung levererade som vanligt. Guld på 100 meter, 200 meter och i stafetten över 4x100 meter. Nu är trippel-trippeln verklighet: tre guld, tre OS i rad.

Jag tänker på när jag började spela fotboll, och tjejer inte fick spela fotboll. Helt plötsligt står jag här som förbundskapten och skriver historia

Sundhages revansch Vilket OS det blev för landslaget – och vilken succé för Pia Sundhage. Framgången kom efter en taktisk förändring, där förbundskaptenen satsade på en cynisk och välorganiserad fotboll, som knäckte stornationer som USA och Brasilien.

De väger ungefär 900 gram styck så jag håller ungefär tre kilo här nu

Sarahs medaljvecka Brons på 100 meter fritt, silver på 200 meter fritt och så guld på 100 meter fjäril – med världsrekord! Sarah Sjöström tog rejäl OS-revansch när hon överträffade de högt ställda förväntningarna.

Det är sjukt, stötvis känner jag bara 'shit vad coolt'. Jag kan inte riktigt fatta vad som hänt

Rissveds guldryck Hon kom till Rio för att se och lära – men Jenny Rissveds slog till med guld direkt i OS-debuten.

Det här är det guld som jag är mest nöjd med av alla fyra

Mo Farahs dubbel I London tog han guld på 5 000 och 10 000 meter – i Rio upprepade han bedriften. Det råder inga tvivel om vem som är kungen av långdistans.

När jag sprang över mållinjen tittade jag åt sidan för att se om jag vunnit, då visste jag knappt hur jag skulle fira

Ny sprintdrottning Elaine Thompson, Jamaica, tog över sprinttronen i Rio när hon sprang hem både 100 och 200 meter.

Jag är redo att starta en ny resa nu

Phelps tog farväl 23 OS-guld och 28 olympiska medaljer – I Rio satte Michael Phelps punkt för sin makalösa simkarriär.

Allt var fantastiskt. Det enda jag har velat var att tävla i OS. Det är en otrolig känsla

Från krig till OS Yusra Mardini flydde från krigets fasor i Syrien. Under OS tävlade hon under olympisk flagg och hon vann sitt försöksheat på 100 meter fjäril.

Jag fick chansen att spela med de som startade den här resan. De lämnade över till oss och för mig känns det nu som att jag lämnar över till nästa generation

Sjätte raka för USA De amerikanska basketdamerna fortsätter att dominera sporten – i Rio vann landet sitt sjätte raka OS-guld och tre av spelarna, Sue Bird, Diana Taurasi och Tamika Catchings, har varit med vid fyra av segrarna.

Det är galet att tänka på

Fyra guld för gymnastikdrottningen Simone Biles är bara 19 år men blev historisk när hon vann fyra guldmedaljer i Rio – endast fyra andra gymnaster har lyckats ta så många segrar i ett och samma OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.