Vann guld på 100 meter fjäril – gav bort medaljen

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström vann EM-guld på favoritdistansen 100 meter fjäril. Efter medaljceremonin och nationalsången gav hon bort medaljen till en flicka på läktaren med svensk flagga runt halsen.

– Det är viktigt att inspirera de små, säger Sjöström till SVT Sport.

I går gav den brittiske stjärnsimmaren, Adam Peaty, bort sitt EM-guld till en chockad flicka på läktaren. En händelse som fick stor spridning i sociala medier efter flickan Almas starka och glada reaktion.

I dag var det dags för finalpassen från kortbane-EM i Danmark och Sarah Sjöström levererade direkt. Hon vann EM-guldet på 100 meter fjäril och efter medaljceremonin och nationalsången gjorde hon precis som Peaty. Sjöström gav bort sitt guld till en skakad men glad flicka på läktaren.

– Jag tror inte att hon ger bort den. Eller gör hon det? Jo, hon gör det! Sarah Sjöström ger bort sin guldmedalj till en förvånad svensk supporter. Var rädd om den. Julen kom tidigt i år, sade SVT:s kommentator, Staffan Lindeborg.

– Jag blev förstås inspirerad i går när Peaty gav bort sin medalj, det var jättefint. Och jag har tänkt någon gång att jag vill göra det. Det är superroligt och det är så viktigt att inspirera de små. Någon gång kanske hon också vinner en medalj i framtiden, säger Sjöström.

Sjöström vann senare guld även på 50 meter fritt.

Alma Dahl, 12, fick Adam Peatys guldmedalj i går:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.