Brita Zackari är SVT:s nya åkande reporter i Vasaloppet. Foto: TT/SVT

Brita Zackari blir åkande reporter under Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Fram till första söndagen i mars kommer du kunna följa Brita Zackari och hennes uppladdning inför uppdraget som SVT:s åkande reporter i Vasaloppet. Till sin hjälp har hon vallaexperten Mattias Svahn som ska guida henne i programmet ”Vasaloppet med Brita Zackari”.

– Det här ska bli superkul och lika läskigt, säger Brita Zackari.

– Jag har åkt massor med längdskidor eftersom jag växte upp i snö. Men det som blir tydligt för mig nu när jag har ett mål framför mig är att jag kanske mer bara använt skidor som ett sätt att ta mig fram, och kanske inte så mycket med rätt teknik, eller snabbt.

Vi kommer få följa dig under din uppladdning inför Vasaloppet. Vad kommer vi få ta del av?

– Vad kommer ni INTE få ta del av? Allt ifrån när jag nästan bröt nacken under rullskidträningen till alla småsaker som vad man ska äta och vilka underkläder man har under loppet. Mest kommer det kanske handla om det mentala, exempelvis hur jag ska övertala mig själv att träna trots att jag hatar det egentligen, säger Zackari.

Hur skulle du beskriva dig som idrottare?

– Lite som att gå och kolla på en hockeymatch: intensiv och mycket känslor. Sen plötsligt är det avblåst och man käkar dammsugare i kafeterian.

Har du lagt till dig med någon idol som du tänker att du kan följa för inspiration och teknik?

– Jag kan inte följa nån så, och härma. Men jag var på plats i Sotchi och såg kKalla åka in guldet under stafetten, där fanns det inspiration så det räckte för mig typ femtio år framåt.

Vad är du mest rädd för inför det här äventyret?

– Att jag ska dö.

Vad är du mest pepp på?

– Folkfesten! Det finns så mycket med Vasaloppet som inte folk därhemma får se, det har jag hört. Och alla andra motionärer i spåret. Alla heltidsarbetande småbarnsföräldrar eller jobbkompisar som slagit vad. Alla som åker för första gången eller som åkt hur många år som helst. När det känns tungt ska jag bara kika lite åt sidan och hämta kraft ur den som åker där då. Som Rogue i X-men. Skoja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer