Clara Henry blir åkande reporter i Vasaloppet: ”Vill ha revansch”

Uppdaterad
Publicerad

2020 klarade hon inte ”repdragningen” i Oxberg och fick kliva av.

Men 2022 ska Clara Henry ta revansch som åkande reporter för SVT när Vasaloppet firar 100 år.

– Jag hoppas att vädret ska vara annorlunda. Det ska mycket till för att det ska vara lika värdelöst som sist, säger Clara Henry till SVT Sport.

Clara Henry blir SVT:s åkande reporter när Vasaloppet firar 100 år i mars. Förra gången fick hon kliva av efter 63 km i Oxberg för att hon missade ”repet” men nu är hon redo igen och den här gången ska hon ta revansch.

– Hade jag fått frågan inför 2021, vilket jag fick innan det var säkert om det skulle bli av eller inte, så hade jag nog inte gjort det. För det var väldigt jobbigt att kliva av.

Vasaloppet

– Jag hade fått frågan väldigt sent och hade inte så mycket erfarenhet av skidor. Men nu är jag i bättre fysisk form, jag har sprungit Vasaloppet och fick frågan redan i somras och har nu haft möjlighet att förbereda mig bättre och såklart vill jag ha revansch.

Var det tanken hela tiden redan då, att det var så kul att du ville göra det igen?

– Nej det var fruktansvärt. Jag åkte där i spåret i snöstormen och tänkte att det här var det värsta jag har gjort. Att leva i Robinson 31 dagar utan mat var enklare. 

Bättre förutsättningar nu

Precis som då är det Mattias Svahn som ska göra henne sällskap i spåret och fram tills dess guida henne genom träningen.

– Nu tränar jag supermycket överkropp, mycket triceps, rygg, bålstyrka. Sen ska jag försöka åka så mycket skidor som möjligt nu när det snö. Total prestationsångest men man kommer långt på det.

– Mattias är en bra lärare. För det första så kan jag känna hur jag utvecklas, han är så himla peppig, han är en liten komplimangfabrik.

I första avsnittet säger Mattias att han tror att det är 75 procents chans att du klarar det vad säger du om det?

– Jag ringde upp honom och frågade vad han menade, och han hälsar att han skojar.

Det går att följa Claras resa mot revanschen på SVT Play där första avsnittet finns ute redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet