Foto: SVT

Trotsade förbudet i lösmustasch – kvinnlig Vasaloppspionjär har gått ur tiden

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 1981 var det det förbjudet för kvinnor att åka Vasaloppet. Men vissa gjorde det ändå iklädd lösmustasch. En av de tidiga pionjärerna var Birgitta Westhed, som under täcknanmet ”Rolf Lejestrand” trotsade reglerna 1978, men avslöjades i en SVT-intervju under tävlingen. Nu har Birgitta Westhed gått bort 80 år gammal, rapporter Expressen.

Margit Nordin var första kvinna att åka Vasaloppet 1923. När det upptäcktes infördes ett förbud mot kvinnor att delta i tävlingen, som höll i sig fram till 1981.

1978 var det med andra ord fortfarande förbjudet för kvinnor att åka Vasaloppet. Men vissa kuppade sig in ändå. Birgitta Westhed och väninnan Britt Dohsé var två av de första kvinnorna som iklädd lösmustasch och lösskägg trotsade reglerna och förändrade normer.

Maskeringen hjälpte dock inte – vilket avslöjades i Jan Svanlunds SVT-intervju med ”Rolf Lejestrand” från spåret. Den 3 januari 2020 gick Birgitta Westhed bort, 80 år gammal, rapporterar Expressen.

ARKIV: Se hela Jens Linds reportage om kvinnligt deltagande i Vasaloppet:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.