I mars åker Brita Zackari Vasaloppet som SVT:s åkande reporter. Om Paul Svensson får välja två ingredienser att ladda kroppen med inför de nio milen så är det: pasta och gröt. Men det går att spexa till standardmaten.
I spelaren ovan visar han i Gomorron Sverige hur du kan variera gröten genom att byta ut havregryn mot hans ”Risbergsgröt”, och hur du fyller pastan med extra mycket näring.
– Problemet när man pratar om vasaloppsbulkning är att det ofta är krämig pasta med mycket grädde. Det är gott, men problemet är att man blir mätt ganska snabbt.
Recept: Risbergsgröt
Recept: Vasaloppspasta
– Jag är extremt skeptisk till nyttig mat. Jag kanske hoppades på lite ost i alla fall, säger Brita Zackari som får smaka på maten Paul Svensson har tillagat.
Hon pustar ut när Paul Svensson berättar att det även vara gott att unna sig själv en chokladkaka på vägen.
– Gud vad jag älskar att du säger det, jag känner mig så lättad.
I femte avsnittet av Vasaloppet med Brita Zackari, som du ser i spelaren ovan, får du även tips på hur du gör en energismoothie med havtorn och avokadotoppad morgonmacka.