Vasaloppsfavoriten Johansson Norgren: ”Dagsformen avgör”

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren  är så här långt obesegrad i långloppscupen i år och ställer sig på start i Berga By i morgon som storfavorit, en roll hon själv tonar ned. – Andra tänker nog mer på det än vad jag gör. Det spelar ingen roll vem vi pratar upp, för mig handlar det om att göra samma jobb som tidigare tävlingar, säger Johansson Norgren till SVT Sport.

För ett år sedan vann Johansson Norgren Vasaloppet för första gången. Hon ser fram emot morgondagens utmaning och erkänner att det är mycket känslor så här kvällen innan start.

 – Det blir nervöst när man längtat så mycket efter att den här dagen ska komma, säger hon till SVT Sport.

Vasaloppet

Lina Korsgren gör i år sitt femte Vasalopp och har som bäst varit trea.

 –  Målet 2018 har hela tiden varit att komma först av alla tjejer till Mora, säger Korsgren till SVT Sport.

Jämnt på herrsidan

På herrsidan var det förra året trippelt Norge på pallen när John Kristian Dahl säkrade karriärens tredje Vasaloppsseger efter en dramatisk spurt. Att Dahl står på start i morgon var nyligen långt ifrån självklart, plötsliga hjärtproblem förändrade allt för 36-åringen i början på året.

– Det är en seger i sig att vara här. Jag är förväntansfull, jag gillar Vasaloppet och det är gott att vara på plats, säger John Kristian Dahl till SVT Sport.

I samma team som trefaldige vinnaren Dahl kör Stian Hoelgaard som varit på pallen två år i rad, tvåa 2016 och trea förra året.

– Målet och drömmen är att vinna. Jag vet att det kommer att bli tufft och att jag ej är favorit men jag tror jag har en bra chans, säger Hoelgaard till SVT Sport.

Gjerdalen segerkandidat

SVT Sports expert Anders Blomquist tror på en jämn kamp om segern på herrsidan med flera svenskar som kan vara med och tampas. Störst chans ger han ändå en norrman, Tord Asle Gjerdalen.

Cupledaren Gjerdalen vill dock tona ner favoritskapet på sig själv och framhäver istället teamkollegan Andreas Nygaard som var tvåa 2017.

– Jag har varit sjuk och inte kunnat träna de två sista veckorna och föväntar mig inte så mycket, säger Tord Asle Gjerdalen till SVT Sport.

Team kompisen Andreas Nygaard känner sig i fin form och ser fram emot morgondagen och han köper inte helt Gjerdalens summering av sin egen form.

– Även om Tord är blygsam om sin form lär han ligga långt fram när vi når Mora, säger Nygaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet