Två svenskor med chans på pallen efter första åket

Uppdaterad
Publicerad

Svenska alpindamerna visar gryende OS-form med tre åkare bland de nio bästa i världscuptävlingen i storslalom i italienska Kronplatz.

Sara Hector ligger fyra, bara 26 hundradelar bakom överraskande norska ledaren Ragnhild Mowinckel, men den stora skrällen är Estelle Alphand på en sjätteplats.

Den tidigare franska åkaren, med svensk mamma, har gjort en häftig resa i vinter med sitt nya landslag. Tia i senaste storslalomtävlingen i Kranjska Gora vittnade om att hon hade något på gång.

Hector fyra

Nu är det läge för personbästa i världscupen, bara fyra tiondelar från pallen inför andra åket och nåt helt annat än ifjol då hon var 35:a här. Hector har förstås ännu större chanser, en gästriketjej med två pallplatser i karriären, båda från 2014, och också en bra utveckling i vinter. Hon blev för övrigt sjua i Kranjska Gora och nosar nu på en topp3-placering.

Där bakom är dessutom Frida Hansdotter nia, en säsong då hon varit sjua som bäst i disciplinen.  Suveräna världscupledaren Mikaela Shiffrin klev ur på en innerskida halvvägs in i åket och missade därmed för andra tävlingen i rad efter helgens super G-miss i Cortina.

I storslalom är det första gången på nästan två år som amerikanskan kört bort sig.Istället var det gott om överraskningar. Norskan Mowinckel, med en pallplats i super-G som främsta merit, toppar alltså.

Hon var fyra före jul i en storslalom och har nu skaffat sig chansen till något ännu bättre. Bara åtta hundradelar efter finns unga italienska hemmahoppet Marta Bassino, som ifjol var trea i just Kronplats, men i vinter som bäst varit åtta.

Ytterligare en hundradel efter hotar mer rutinerade Viktoria Rebensburg, med 15 världscupsegrar och OS-guld 2010 i just storslalom.Men också ett koppel svenskor!

Andra åket sänds med start 12.50 i SVT1.

Ställningen efter första åket

1) Ragnhild Mowinckel, Norge: 1:03.24

2) Marta Bassino, Italien: 1:03.32

3) Viktoria Rebensburg, Tyskland: 1:03.33

4) Sara Hector, Sverige: 1:03.50

5) Federica Brignone, Italien:1:03.67

6) Estelle Alphand, Sverige: 1:03.73

9) Frida Hansdotter, Sverige: 1:04.54

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.