15-åring världscupdebuterar i freeskiing

Jennie-Lee Burmansson enda kvinna i premiären i Cardona.
Foto: TT NyhetsbyrånJennie-Lee Burmansson enda kvinna i premiären i Cardona.

När freeskiingstjärnan Emma Dahlström är skadad tar en yngre förmåga plats i landslaget. Blott 15-åriga Jennie-Lee Burmansson gör världscuppremiär i Nya Zeeland i helgen.
– Jag är jättepeppad, säger hon.

Burmansson är enda kvinnan i det svenska landslaget som är med på premiären i Cardona, och den allra yngsta i ett väldigt ungt svenskt landslag med Henrik Harlaut, 26, som den äldste.

Men att bara umgås och träna med killarna är inget som stör 15-åringen.

– Det är riktigt kul. Men jag ser fram emot att Emma kommer tillbaka, säger Burmansson om Dahlström som är borta med en korsbandsskada under hösten.

En höst med läxorna i bagaget

Jennie-Lee Burmansson började med freeskiing redan som sju-åttaåring hemma i Sälen och slog igenom ordentligt i våras då hon tog silver, i slopestyle, vid junior-VM. Därför fick hon en plats i landslaget och tanken är att hon ska köra hela världscupsäsongen. Det blir en höst och vinter med nians läxböcker i bagaget.

– Det blir lite distansläsning, men skolan som jag går på är jättebra och har förståelse, säger hon i telefon från Nya Zeeland.

”Sjukt peppad”

Hon ser fram emot att få tävla med världseliten i slopestyle och big air.

– Jag är sjukt peppad. Jag har alltid tävlat mot dem som är äldre. Skillnaden är väl att det är fler tävlande och så är hoppen och railsen lite större än i tävlingarna som jag kört tidigare. Men det ska inte vara några problem, säger hon.

– Målet för säsongen är att få något bra världscupresultat. I första tävlingen vill jag bara sätta ett åk som jag är nöjd med.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.