Olsson blev bäste svensk. Foto: Bildbyrån

Olsson sex sekunder från pallen i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Förra året missade han alla lopp. I sin världscupcomeback i Ruka var Johan Olsson sex sekunder från pallen. ”Det är bara att springa, kriga och staka och aldrig slappna av någon gång”, säger svensken.

Det blev hemmaseger i världscuppremiärens distanslopp, 15 kilometer klassiskt. Iivo Niskanen vann före två norrmän: Emil Iversen och Martin Johnsrud Sundby, som var nöjd med sin tredjeplats efter dopningsavstängningen.

Bakom dem gjorde två svenskar stabila comebacker. De utmanade aldrig riktigt på allvar om pallplatser, men Johan Olsson och Calle Halfvarsson tog stora kliv framåt jämfört med förra säsongen.

Calle Halfvarsson startade sent i fältet och utmanade till och med om segern en bra bit in i loppet, men höll inte hela vägen. Efter lördagens andraplats i sprinten leder han nu världscupen totalt.

– Jag är besviken. Jag var med och slogs om pallplatser fram till sista varvet, då det bara svartnade, säger han.

”Känslan inte bra”

Olsson slutade delad fyra, 17 sekunder efter, i sitt första distanslopp efter att ha missat alla tävlingar i långloppscupen där han tävlade förra säsongen, på grund av sjukdom.

– Känslan var nog inte speciellt bra, men jag har ändå lyckats kunna hålla farten skapligt även om min form just nu inte är så att jag bara kan ösa på hela tiden. Jag måste hela tiden ligga och sväva på gränsen, säger han.

Olsson har lagt om sin träning och är relativt nöjd med helgen.

– Det känns aldrig bra på den här banan, det gör det inte. Det är en tuff bana. Jag tänkte när jag gick ut första backen efter utför och in i första backen att det här blir ett kämpalopp, det kommer inte gå bra. Det kändes så dåligt i början. Men det är så svårt att veta hur det ska kännas och jag tror att många känner att man inte har så mycket överskott på den här banan, utan det är bara att springa, kriga och staka och aldrig slappna av någon gång, säger Olsson.

Ingen norsk seger

För Marcus Hellner gick det inte lika bra. Han slutade 24:a, 1.13 efter.

– Det blev en genomkörare. Det var tufft, jag tappade mycket från start. Jag tror inte att jag hänger med riktigt på de här platta partierna. Jag hade väl högre förhoppningar att jag skulle vara starkare på stakning men hade svårt att få till det, säger Hellner.

Finländaren Niskanen tog sin andra seger på distansen, han vann samma lopp även för två år sedan.

Topp sju

1. Iivo Niskanen FIN 35:27.6

2. Emil Iversen NOR +10.2

3. Martin Johnsrud Sundby NOR +11.2

4. Didrik Tönseth NOR +17.0

4. Johan Olsson SWE +17.0

6. Finn Haagen Krogh NOR +18.3

7. Calle Halfvarsson SWE +21.2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.