Samuelsson tia – SM-guldet till Marcus Hellner

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytten Sebastian Samuelsson floppade rejält på 30 km fristil tidigare under SM.

På 15 km fritt gick det desto bättre och 20-åringen hamnade på en tiondeplats.

Vann gjorde Marcus Hellner.

– Jag har varit väldigt sliten, så jag är ganska förvånad att jag lyckas vinna i dag, säger Marcus Hellner till SVT Sport.

OS-hjälten Sebastian Samuelsson gick ut tidigt i startfältet och var 17,8 sekunder före den närmaste konkurrenten efter 7,5 km.

20-åringen fick till ett fint lopp och kunde utöka sitt försprång till hela 25,4 sekunder in i mål, och det var en nöjd skidskytt i mål.

– Det var tungt men bra mycket bättre än 30 km häromdagen. Jag har märkt att formen kan växla dag till dag när man är sliten efter den långa säsongen, säger Samuelsson till SVT Sport.

Hellner tog 15:e SM-guldet

Men de största utmanarna skulle komma längre bak i startfältet. Vinnaren på 30 km fritt, Marcus Hellner, var tillsammans med Daniel Rickardsson och Jens Burman de största favoriterna till att ta hem SM-guldet. Och det var en tät kamp mellan de tre, som sedan övergick till en duell mellan Hellner och Rickardsson då Burman tappade sekunder på de två.

Marcus Hellner drog ifrån i slutet och vann duellen mot Rickardsson med hela 23 sekunder. Han tog därmed sitt 15:e SM-guld i karriären.

– Försökte att inte gå för hårt och spara mig lite inför sista varvet, men det var väldigt tungt i dag, säger Marcus Hellner till SVT Sport.

– Jag har varit väldigt sliten, så jag är ganska förvånad att jag lyckas vinna i dag. Det betyder mer än 30 km-guldet, fortsätter han.

Oskar Svensson åkte överraskande in i mål före Rickardsson och knep silvret före Rickardsson som fick nöja sig med brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.