Foto: TT

169 ryska idrottare får delta i OS

Uppdaterad
Publicerad

169 ryska idrottare. Så många har fått tillåtelse att tävla i OS i Pyeongchang.

– De får ta sina egna beslut om de vill delta eller inte, säger ryska idrottsministern Pavel Kolobkov.

169 ryska idrottare har fått klartecken att delta i OS i Pyeongchang. Det uppger en representant för den ryska olympiska kommittén.

– En ansökan med 169 idrottare har godkänts av både de nationella och internationella förbunden, säger den ryska olympiska kommitténs vicepresident Stanislav Pozdnjakov.

OS i Pyeongchang 2018

En inbjudningspanel hos Internationella olympiska kommittén (IOK) har haft i uppgift att göra ett urval bland ryska idrottare som anses rena nog att tävla under neutral flagg, OAR (olympiska aktiva från Ryssland). Ryssland som land är sedan tidigare avstängt från deltagande på grund av systematisk dopning.

Oklart om någon bojkottar

Totalt 340 personer ingår i den ryska delegation som nu uppges ha fått klartecken av IOK, men det är ännu inte klart om alla 169 aktiva idrottare faktiskt åker med till OS. Bara att de nu har fått grönt ljus att delta, skriver ryska nyhetsbyrån Tass.

Ingen har ännu tackat nej.

– Däremot ser vi det som möjligt att några kan tacka nej som en solidarisk gest, säger Stanislav Pozdnjakov enligt Tass.

Ryska dopningsskandalen

43 ryska olympier har stängts av från OS på livstid och Ryssland har hittills tvingats lämna tillbaka tretton medaljer från Sotji 2014.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio, men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna — en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Flera av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och 42 av 43 av dem har överklagat till Idrottens skiljedomstol Cas. Endast bobåkaren Maxim Belugin har låtit bli att dra ärendet vidare.

Utöver livstidsavstängningarna stoppas flera andra ryska idrottare som inte kunnat bevisa sin oskuld från att delta i OS i Pyeongchang, däribland skidåkaren Sergej Ustiugov och skidskytten Anton Sjipulin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet