Foto: Bildbyrån

42 norska OS-medaljer togs med astmamedicin

Uppdaterad
Publicerad

Skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby åkte fast för dopningsbrott.

Men han är knappast ensam om att använda sig av astmamedicin.

En kartläggning av norska VG visar att 69 procent av Norges alla OS-medaljer i längdskidor från 1992 och framåt har tagits av åkare som använt astmamedicin.

I torsdags meddelande norska skidförbundet att stjärnan Martin Johnsrud Sundby hade brutit mot dopningsreglerna. Som straff blir han avstängd i två månader framåt och fråntas totalsegern i Tour de Ski och världscupen 2014-2015.

– Den situation som jag hamnat i är en idrottares värsta mardröm, sade 31-åringen.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Fallet med Sundby har fått flera finska, polska och ryska experter att ifrågasätta ifall några av de norska åkarna verkligen lider av astma.

– Det stämmer inte att fler norska utövare har astma än andra, svarade läkaren Inggard Lereim till Dagbladet i går.

Litar på norska landslaget

Nu har tidningen Verdens Gang gjort en stor kartläggning som visar att 42 av 61 norska OS-medaljer i längdskidor från 1992 och framåt har tagits av åkare som använt astmamedicin.

Tidningen har inte räknat åkare som pratat öppet om sina astmabesvär, bara de som bekräftat att de medicinerat. Det är alltså en försiktig uppskattning.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip fick i torsdags frågan om det går att lita på det norska landslaget.

– Jag gör det. Absolut. Jag har ingen misstanke om att de håller på med något otillåtet, sa han till SVT Sport.

”Det är omöjligt”

Debatten om astmamedicin har varit på tapeten tidigare. Bland annat 2011 när det kom fram att Marit Björgen hade fått dispens för en då dopningsklassad medicin.

– Man blir inte bättre än bra. Det är omöjligt. Det går inte att vidga andningsvägarna mer än normaltillståndet, sade dopningsexperten Arne Ljungqvist till Sportbladet den gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet