Svenske Cas-domaren Lars Nilsson förklarar hur ett fall i idrottens skiljedomstol behandlas. Foto: TT Nyhetsbyrån

7 frågor och svar om idrottens skiljedomstol Cas

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen Cas, idrottens skiljedomstol?

Domaren Lars Nilsson förklarar.

OBS. Denna artikel är skriven 2017, i samband med Therese Joahugs dopningsärende.

En av Sveriges två Cas-domare, advokat Lars Nilsson, förklarar vad Cas är och hur ett tvistemål i Cas går till.

1. Varför finns Cas?

– Skälet till att Cas finns är att idrotten ville ha en egen domstolsorganisation, en tvistlösningsorganisation, där man kan förvänta sig att de dömande har en stor kunskap och intresse för idrotten.

– Det finns också en kostnadsaspekt. Ett skiljeförfarande i det vanliga domstolsförfarandet blir väldigt kostsamt.

2. Vad är det för ärenden som tas upp i Cas?

– Cas består av två avdelningar. En avdelning hanterar överklagade beslut från till exempel internationella idrottsförbund. Dessa är oftast disciplinärenden med dopning som den stora delen. Den andra avdelningen, som är en mycket stor del av Cas verksamhet, är att man är en skiljenämnd för kommersiella tvister inom idrotten. Det kan vara två klubbar som bråkar om en övergång av en spelare där den ena klubben kanske inte betalar som den ska enligt avtalet.

3. Vad kostar det att ta ett ärende till Cas?

– I de fallen (kommersiella tvister mellan två parter, reds anm) är det vanligtvis den som förlorar målet, betala kostnaden för domarna. Men det är ändå billigare än om det varit en vanlig skiljedomstvist som normalt är väldigt dyr.

– I ett disciplinärende kostar det normalt sett inte någonting för den anklagade, förutom en ansökningsavgift på 1 000 schweizerfranc. Däremot får han eller hon får bekosta sin egen advokat och den egna utredningen.

4. Hur bekostas Cas?

– Genom bidrag, där Internationella olympiska kommittén är en av bidragstagarna, men också genom att parterna får betala för sig.

5. Är Cas den sista instansen?

– Ja, om inte Cas har gjort sig skyldig till ett grovt formfel. I så fall kan en part gå vidare till högsta domstolen i Schweiz. Men den materiella frågan, om man exempelvis har dopat sig eller inte, den prövningen kan inte gå vidare i en annan instans. Cas är idrottens högsta internationella domstol.

6. Hur går ett disciplinärende till efter att någon lämnat in en överklagan?

– Normalt består domarpanelen av tre domare. Parterna utser varsin domare från en lista med cirka 300 namn. Sedan utser de två domarna den tredje, som blir ordförande i panelen, från samma lista. I den inledande fasen, då inlagor skickas mellan parterna för yttrande, är det ordföranden och kansliet på Cas som sköter målet.

– Förhandlingen, som kallas för förhör när det gäller disciplinärenden, går i princip till som i en svensk domstol men är normalt inte öppen för allmänheten.

7. Hur lång tid tar det innan det kommer ett beslut?

– Normalt meddelas själva domslutet inom några veckor från förhandlingen. Den fullständiga domen, med domskälen, kan dröja i två-tre månader.

Fakta: Idrottens skiljedomstol

Officiellt namn: Court of Arbitration for Sport (Cas) på engelska, eller Tribunal Arbitral du Sport (Tas) på franska.

Bildades: 1984.

Säte: Huvudkontor i Lausanne. Det finns även kontor i New York och Sydney.

Ärenden per år: Cirka 300.

Antalet domare: Cirka 300 jurister från 87 länder. Två är från Sverige, Conny Jörneklint, Kalmar, och Lars Nilsson, Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.