Aksel Lund Svindal, Nathalie Eklund och Lara Gut åkte alla på svåra knäskador föregående säsong, och väntas vara tillbaka i världscupen den här säsongen. Eklund gjorde comeback i FIS-tävling i Australien i augusti. Foto: Bildbyrån

Alpina tungviktarna tillbaka efter skadeuppehåll

Uppdaterad
Publicerad

När den alpina världscupen har säsongspremiär traditionsenligt i slutet av oktober – storslalom, damer och herrar i Sölden – gör flera åkare comeback efter skadeuppehåll. Glädjande med svenskögon sett är att Nathalie Eklund efter svår knäskada i december i fjol är tillbaka till den här säsongen.

Flera toppnamn som var borta delvis förra säsongen, är inte startklara redan öppningshelgen 28-29 oktober, men är på gång tillbaka.

Anna Veith från Österrike gjorde i fjol i Sölden comeback efter ett års uppehåll. Efter ett bakslag, en inflammation i knäet, tvingade Salzburgsåkaren, till ytterligare en operation. Veith var därmed tvungen att avbryta vintern 2016/17. Inför OS-säsongen är hon på nytt redo för comeback.

Storslalomdrottningen tillbaka

Tillbaka den här säsongen är även Veiths lagkamrater, Eva-Maria Brem och Conny Hütter. Brem tog hem storslalomcupen förrförra säsongen, efter dramatik i sista tävlingen i världscupfinalerna i St Moritz. – Jag mår bra, men saknar fortfarande tillräckligt med dagar på snö, säger Brem till tidningen Salzburger nachrichten. Det är oklart om 28-åringen står på start i VC-premiären. Medan laget tränade i Argentina växlade Brem upp på hemmaplan.

2016 års totala världscupvinnaren Lara Gut skadade sig svårt under träning inför VM-kombinationsslalomen, och lämnade hemma-VM med en bronsmedalj i super-G. Schweiziskan räknar med att vara tillbaka till tävlingarna i Nordamerika, som inleds efter VM-slalomen i Levi 11-12 november.

Damerna kör storslalom och slalom i Killington 25-26 november, innan fartpremiären, störtlopp och super-G, i Lake Louise 28 november-3 december.

Hirscher av med gipset

Och då det gäller herrarna?

Aksel Lund Svindal räknar, efter ytterligare en knäoperation, med att vara redo att attackera igen i herrarnas fartpremiär i Lake Louise, Kanada, 22-26 november. Skidvärlden väntar även på Ted Ligety. Det var på träning i januari 2016 som amerikanen, som är känd som mister storslalom, drog korsbandet. 

Ligety missade därmed chansen att bli först att ta VM-guld i storslalom i fyra VM i rad, då han inte kom till start i alpina VM i St Moritz 2016. Marcel Hirscher är för närvarande också skadad. Han kommer inte tävla i Sölden. Hirscher tog av gipset i början av denna vecka, och har nu endast en plastskena. Men sex veckors vila gäller fortfarande. – En comeback i Sölden finns inte på kartan, säger managern Stefan Illek, till Salzburger nachrichten.

Hirschers landsmaninna Michaela Kirschgasser väntas i Pitztal i Österrike i veckan gå på snö igen, efter problem med knäna en lång tid.

Giraud-Moine missar OS

Även fartåkarna Matteo Marsaglia från Italien, och Steven Nyman från USA kämpar för att ta sig tillbaka från skador. Nyman föll otäckt under ett kraschfyllt störtlopp i Garmisch-Partenkirschen i januari. I samma störtlopp bröt fransmannen Valentin Giraud-Moine båda benen. Klart är att han missar OS i Pyongchang. Giraud-Moine som var överraskande två i störtloppet i Kitzbühel veckan innan kraschen, har i sommar kunnat simma och cykla, enligt L'Equipe.

Tyska alpinlandslaget ser fram emot att Fritz Dopfer återvänder, och ytterligare stärker det starka tyska tekniklaget.

Veronika Velez-Zuzulová går en kamp mot klockan för att säkra OS-deltagande i Sydkorea. Den slovakiska slalomspecialisten drabbades en allvarlig knäskada under förläger i Argentina i mitten av spetember. Zuzulová opereras på fredag. 33-åringen hoppas uppfylla drömmen om ett fjärde olympiskt spel, och inte uppleva samma mardröm som 2014. Då missade hon spelen i Sochi, efter att 2013 ha dragit korsbandet.

Eklund FIS-fyra

Nathalie Eklund i svenska teknikdamlaget är tillbaka efter att i december i fjol i storslalomen i Lienz, Österrike, skadat knät allvarligt. Inre ledbandet och främre korsbandet gick helt av. Eklund gjorde i augusti comeback på Nya Zeeland i FIS-tävlingar. 25-åringen har efter den fina säsongen 2013, då hon tog 180 världscuppoäng, haft några tyngre år, innan skadan var framme i fjol.

I en av FIS-tävlingarna i Australien, i Snowy Mountains i Thredbo, var hon fyra, bakom trippelt Sverige. Sara Hector, Magdalena Fjällström, Maria Pietilä-Holmner, och Eklund, topp-fyra. Totalt 35 startande. Många av åkarna från Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.

Herrarnas förbundskapten Heinz-Peter Platter låter hälsa att det svenska alpina herrlandslaget är skadefritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.