Foto: TT Nyhetsbyrån

Advokaten: ”Kan inte säga att Johaug är fri från skuld”

Uppdaterad
Publicerad

Antidoping Norges advokat Niels R Kiær står fast vid att Johaug bör stängas av och att 14 månader är en lämplig tid. I sin slutplädering lade Kiær stor vikt vid den aktivas personliga ansvar.

– Det första skälet gäller en idrottares ansvar att se till att hon inte får i sig ett förbjudet ämne. Enligt mig kan hon klandras för att inte ha kontrollerat (salvan) efter att ha fått den från läkaren. En annan faktor är hennes initiativ till att tillräkna sig kunskap om antidopning. Hon har varit landslagsidrottare i tio år. Det finns information tillgänglig för henne och alla andra. Hon gör inte de grundläggande sakerna för att kontrollera och skaffa sig kunskap.

Ett omedvetet bruk av ett förbjudet ämne brukar ge mellan 12 och 24 månaders avstängning.

– Det är min övertygade slutsats att vi inte kan säga att Johaug är fri från skuld. Utgångspunkten i det här ärendet är att det är idrottarens skyldighet att inte ha ett förbjudet ämne i kroppen, eftersom det är idrottaren som i sista instans har möjlighet att se till att vara ren.

– Hon aldrig kollat mediciner hon fått av landslagsläkare, vilken det än varit. Det är en felaktig hållning till anti-doping, menar Kiær.

– Kan vi få en regel där alla aktiva kan svära sig fria från ansvar bara de har en landslagsläkare?, frågar sig Kiær.

Kärnan handlar, enligt Kiær, om Johaug varit oaktsam eller inte. ”Påtalenemnden” anser att hon har varit oaktsam, även om det är i mindre utsträckning då hon inte gjorde annat än att fråga sin läkare.

– 14 månader är en lämplig avstängning, säger Kiær.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer