Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anton Grahn om hur han tränade för mycket – utan tränarnas vetskap. Foto: Bildbyrån/SVT.

Anton Grahn vill försvara JVM-guldet efter stressfrakturen

Uppdaterad
Publicerad

Talangen Anton Grahn åker till JVM för att försvara sitt sprintguld från i fjol.

Uppladdningen har dock inte varit optimal med en stressfraktur under hösten.

– Det blev för mycket träning. Det var inte riktigt någon som hade koll på mig, säger 19-åringen till SVT Sport.

Under försäsongen var Anton Grahn på tre läger i rad under en månads tid – först med landslaget, sedan med långloppsteamet Eksjöhus, och till sist med skidgymnasiet.

– Det blev en månad på läger konstant med olika lag och det var inte riktigt någon som hade koll på mig. Sen efter det var tanken att jag skulle ha en viloperiod, men då fortsatte jag köra på. Till slut var det något som tog stopp. Efter en magnetröntgen blev det att vila några månader, säger talangen.

Hör i klippet ovan hur han inte pratade med någon annan om sin träning.

Fick vila i månader

Stressfrakturen han ådrog sig i oktober höll honom borta från skidspåren fram tills slutet av december och han har till stor del fått ladda inför JVM med stakmaskin och simning. Även om skadan i sig varit tråkig är han glad för lärdomarna.

– Jag måste ha lite mer koll på vad jag gör och någon kanske ska ha lite mer koll på mig. Jag har lärt mig mycket om hur min kropp funkar och hur mycket jag tål.

Och någon tränare har mer koll nu?

– Ja, just nu funkar det bra.

”En av dem som tränat mest”

Anton Grahn hoppas att all träning ger utdelning på JVM där han siktar på att försvara sitt guld i sprinten, men även så klart på längre sikt.

– Sedan jag började skidgymnasiet är jag en av dem som tränat mest. Det är så klart en balansgång att träna mycket och träna rätt. Men de senaste åren tycker jag att jag lyckats träna rätt saker och haft en utveckling. Sedan var så klart skadan inte inräknad, men jag tror att träningen kommer att ge utdelning om jag fortsätter göra rätt grejer.

JVM i Planica inleds 5 februari och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.