Bergen på OS-kartan mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

De har saknat skridskohall och tränat i ihärdigt regn, men ändå tagit OS-guld. SVT Sport har träffat två av Bergens tre skridskohjältar från Pyeongchang.

Varför skördar svensk skridsko noll medan norsk skridsko badar i OS-guld? Svaret behöver inte nödvändigtvis handla om pengar eller mängden skridskohallar. SVT Sport besökte Bergen i Norge, där de tre färska OS-guldvinnarna Håvard Lorentzen, Sverre Lunde Pedersen och Sindre Henriksen har fostrats i samma ungdomsgrupp, utan skridskohall och i ett klimat som ger uppemot 280 dagar med nederbörd per år – oftast i form av regn.

Grupper och gemenskap

Nyckeln till framgångarna är, om man ska lyssna till norrmännen själva, att Norge har lyckats forma en kultur med grupper och gemenskap, i Bergen-pojkarnas fall vid Slåtthaug skridskobana strax utanför Bergen.

– Det var surt och kallt, men vi hade mycket roligt på träning. Vi blev tuffa i huvudet och det är klart att man inte blev bortskämd med goda förhållanden, säger Sverre Lunde Pedersen som vann OS-guld i lagtempo och sedan var ett försmädligt fall på 10000 meter ifrån att bli allround-världsmästare.

– Jag tror att ingen av oss hade stått här med OS-guld om det inte varit för miljön vi hade här, säger Håvard Lorentzen som följde upp sitt OS-guld på 500 meter med att också vinna VM på samma distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer