Anders Blomquist ser utmaningar med satsningen. Foto: Bildbyrån.

Anders Blomquist: ”Klart att det finns möjligheter”

Publicerad

SVT:s expertkommentator i längdåkning- och nordisk kombination, Anders Blomquist, är positiv till SOK:s satsning under ledning av Wolfgang Pichler – men menar att det behövs en kraftansträngning.
– Det är klart att det finns möjligheter för de som är snabbt framme, säger Anders Blomquist.

SVT-experten menar att det är den tunna svenska backhoppningssidan som blir problematisk för att kunna ta OS-medaljer i nordisk kombination OS 2026. Två aktiva damer finns just nu på backhoppningssidan – Astrid Morberg och Frida Westman – båda 18 år. Hur det ser ut i de yngre åldrarna är mer diffust.

– Utmaningen för Sverige är att vi har så få backhoppare. Och damer som hoppar, är ännu färre. Det är en jätteutmaning att få ledare och en satsning, men gör man en koncentrerad satsning med ganska mycket resurser på några ställen så skulle det säkert gå. Men det krävs en väldigt tydlig satsning om man ska lyckas.

Pichler om satsningen: ”Det är enkla medaljer”

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pichlers utspel: ”Det är enkla medaljer” Foto: Bildbyrån

– Han har helt rätt i att det finns möjligheter när en helt ny gren kommer upp på programmet – damklass i nordisk kombination och lag. Så det är klart att det finns möjligheter för de som är snabbt framme.

Wolfgang Pichler menar på det att Sverige måste hitta tjejer som är 8-10 år gamla. Och tidsramen är sju år (2026), om vi startar nu?

– Jag tror han har rätt i det. Men återigen, utmaningen är att hitta en miljö där det finns unga tjejer som vill satsa på skidor. Längdåkning går ju, men det är backhoppning också. Det kommer krävas en rätt så rejäl satsning om man ska lyckas med det där. Men det är en spännande utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer