Blomquist: ”Det är väldigt provocerande”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Anders Blomquist reagerar starkt när han tar del av NRK:s avslöjande om att norska juniorer utan astma fick astamedicin under Junior-VM.
”Det låter verklighetsfrämmande”, säger Blomquist.

Norska landslagets nye chefsläkare, Petter Olberg motiverade medicineringen med svåra väderförhållanden på plats i Rumänien.

SVT Sports expert Anders Blomquist reagerar starkt när han tar del av NRK:s avslöjande.

– Jag tycker att det är upprörande. Det är emot idrottens grundläggande värderingenar och det går också emot medicinsk etik, säger han.

Blomquist köper inte heller den norska motiveringen om att förhållandena i Rumänien gjorde Norge tvungna att använda medicinen.

– Vi har förstått mer och mer att det här har varit ett sätt att hantera sådana problem inom norsk skidåkning. Jag tycker att det är väldigt provocerande att de fortsätter att säga att de ska fortsätta som förut i stället för att stanna upp och se om det finns något i den kritik som kommer från andra länder. Jag tycker att det är provocerande.

Blir det särskilt provocerande när det handlar om juniorer som i det här fallet?

– Ja, det blir det absolut. Det låter verklighetsfrämmande om man varit i det svenska systemet. Att hålla på med mediciner på det där sättet. Det är så längt ifrån den svenska modellen som man kan komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer