Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Olsson är världsunik”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Blomquist har följt Johan Olsson genom karriären, i spåren och från kommentatorsbåset. Han blev överraskad över skidstjärnans besked att avsluta karriären.  

– Han hade hittat ett annat sätt att träna som verkade få honom att kunna undvika sjukdomarna, säger han men menar ändå att han förstår att Olsson efter alla skador och sjukdomar inte orkar med satsningen längre.    

”Enormt fascinerande”

För ”Blomman” är Johan Olssons förmåga att komma tillbaka från skador och sjukdomar gång på gång helt världsunik.

– Om jag ska ranka de allra häftigaste loppen som jag har sett, kommenterat eller varit med i så är han med i de flesta. Det säger ganska mycket, säger Blomquist.

– Det är enormt fascinerande att han har haft så mycket problem med sjukdomar och skador och ändå varit som bäst på mästerskap. Han hade alltid en brinnande längtan att nå världseliten. Under många år var han inte en vinnare. Men han blommade ut sent. Det är nog inspirerande för många.

”Många kommer minnas honom livet ut”

Johan Olsson har nästan helt ensam stått för den svenska medaljskörden på herrsidan de senaste mästerskapen.

– Det kommer nya personer och nya stjärnor, men det Johan gjorde kommer många minnas livet ut. Det var så unikt.

Johan Olsson blev under sin karriär en av de mest omtyckta svenska idrottarna.

– Han är lite kärv, väldigt mycket som en gammal skidåkare. Men han är en väldigt sympatisk person. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.